Det finns en grupp besökare som ofta glöms bort trots att de utgör omkring en fjärdedel av alla svenska övernattande besökare på destinationen. Vi talar såklart om släkt och vän-besökarna.
- Hem
- Destinationsutveckling
- Kunskap och statistik
- Så går det för Göteborgs besöksnäring
Så går det för Göteborgs besöksnäring
Varje månad ger Göteborg & Co dig en snabb överblick över destinationens besöksnäring och vilka trender som påverkar turismen. Vi analyserar aktuella data från Benchmarking Alliance och SCB/Tillväxtverket, inklusive gästnätter, hotellbeläggning, resvanor och hotellpriser. Prenumerera gärna!
Augusti: Starkt avslut på sommarsäsong som slog förväntningarna
Färre svenskar men stor ökning av utländska gäster. Så kan man sammanfatta göteborgsturismen i sommar. Augusti blev betydligt bättre än 2023 med hög beläggning på hotellen. Mycket tack vare Way out West och VM i friidrott för veteraner.
Way Out West satte publikrekord vilket resulterade i en beläggning på 90 procent andra helgen i augusti. Master VM i friidrott fyllde staden med mogna atleter och bidrog starkt till att hotellen nådde 80 procents beläggning under de två veckor som evenemanget pågick. Totalt ökade efterfrågan på hotellrum med 13 procent i augusti jämfört med förra året. Den genomsnittliga beläggningen nådde 78 procent (2023: 71 procent). En betydande ökning från förra året med tanke på att hotell Draken ökat hotellkapaciteten i destinationen.
Förlängda vistelser skapar positiv spiral
Sommaren präglades av minskat antal svenska besökare, sannolikt på grund av ökad konkurrens med utlandsresor. Samtidigt ökade som väntat internationella besökare i juli, vilket delvis kompenserar den svenska nedgången. Besökarnas spontana sista minuten-bokningar är utmanande för flera aktörer. Positivt i juli är en generell ökning av vistelsetiden både bland svenska och utländska besökare. Om vi kan förlänga besökarnas vistelser, ger vi dem chansen att uppleva mer av destinationens utbud. Detta ökar inte bara deras nöjdhet, utan även viljan att rekommendera destinationen, vilket skapar en positiv spiral.
Internationella resandet väntas driva långsiktig tillväxt
Göteborgs utgångsläge efter pandemin var starkt tack vare tre världsmästerskap i idrott och ett evenemangsrikt Jubileumsår. Detta bidrog till snabbare återhämtning av internationella gästnätter jämfört med övriga Sverige. Förra året ökade internationella gästnätter i Göteborgsregionen med 7 procent jämfört med 2019, medan övriga landet knappt nådde upp till nivåerna innan pandemin. I juli 2023 ökade gästnätterna i Göteborgsregionen med 25 procent jämfört med 2019, och i år med ytterligare 17 procent jämfört med förra året. En nyckelaktör inom besöksnäringen påpekar att internationella besökare både är lättare att imponera på och tenderar att spendera mer.
Den internationella ökningen understryker behovet av språklig tillgänglighet. Ett exempel är Universeum, som erbjuder fler aktiviteter på engelska under sommaren för att möta den ökade internationella efterfrågan. Göteborgs utbud matchar dessutom de topprankade upplevelser européer söker under en ”City break”; såsom sightseeing, kulinariska upplevelser, lokal kultur och naturupplevelser.
Utsikter framöver
Under 2025 kan resandet mellan de nordiska länderna dämpas något, då konkurrensen med utlandsresor kan öka ytterligare. Detta kan ha en särskild påverkan på Göteborg, eftersom den norska och danska marknaden utgör viktiga volymsegment. Samtidigt finns ett växande intresse bland européer för att besöka mindre kända destinationer som kan erbjuda liknande upplevelser som de platser som utmanas av överturism och extremväder. Detta är en möjlighet för Göteborg att attrahera besökare som söker alternativa resmål.
På helårsbasis förväntas gästnätterna 2024 ligga nära förra årets rekordnivå. Under hösten står vi inför en del konferenser, där Göteborg & Co spelat en central roll i att värva sju internationella möten. Dessa möten förväntas inte bara bidra med betydande positiva effekter inom forskning och utveckling, utan även generera över 7 600 gästnätter.
Nyheter och paketerbjudanden kan stimulera bokningar
Med fler räntesänkningar i sikte ökar hushållens tro på bättre hushållsekonomi, vilket syns i konjunkturinstitutets senaste mätning. För att stimulera bokningar bland svenskar kan Göteborg lyfta fram reseanledningar och upplevelser som den potentiella besökaren inte vill missa; som Bokmässan, Sjöfartsmuseet (utsett till årets museum 2024), den kommande stora designutställningen på Röhsska, Göteborgsoperans nya säsongsprogram, World of Volvo eller höstupplevelser i kranskommunerna.
Tillsammans kan vi också bygga upp förväntningar med kommande nyheter som Karlatornets utsiktstorn och konserter på Ullevi under 2025, som kommer att offentliggöras successivt under hösten. Dessa få exempel visar destinationens bredd och spets i utbudet. Besökarens starka minnesbild av sommarens dyra utlandssemester påverkar också kommunikationen. Fördelaktiga paketerbjudanden som kombinerar hotell, mat och autentiska upplevelser kan ytterligare stärka destinationens attraktionskraft. Det krävs att vi sträcker ut en hand till varandra och på så sätt få på köpet även exponering för varandras målgrupper. Enligt Göteborg & Co:s besökarundersökning är 17 procent av svenskarna intresserade av temaresor och 18 procent av rekreationsresor, vilket är lika stort som intresset för skidresor. Fler svenskar värderar kulturutbudet högre generellt vid val av destination än utbudet av attraktioner och evenemang, som är reseanledningar för särskilda målgrupper.
Fakta juli & augusti:
- Svenska gästnätter i Göteborgsregionen minskade med 7 procent i juli jämfört med förra året och var tillbaka till ungefär samma nivå som innan pandemin.
- Utländska övernattningar fortsätter att öka i samtliga svenska storstäder. Ökningen är starkast i Göteborgsregionen med +17 procent i juli jämfört med 2023, vilket kan jämföras med en ökning på 6 procent i Stockholms län.
- Antalet gästnätter totalt under perioden januari-juli 2024 ligger marginellt under förra årets nivå (-1 procent) men är fortfarande betydligt högre än innan pandemin (+10 procent).
- Snittpriset för ett hotellrum har legat nära förra årets nivå under augusti, medan den starkare efterfrågan bidragit till en betydligt bättre intjänandeförmåga (RevPar) jämfört med augusti förra året.
Augusti | 2024 | +/- 24/23 |
---|---|---|
Beläggningsgrad | 78% | +7 pp |
Sålda/belagda rum | +13 % | |
Snittpris | 1 286kr | 0 % |
RevPar | 1 005 kr | +10 % |
Beläggning mån-tors | 78% | +6 pp |
Beläggning fre-lör | 89% | +8 pp |
Källor:
- Benchmarking Alliance – hotellnyckeltal för ett urval av hotellen i Göteborgsregionen
- SCB/ Tillväxtverket – preliminär statistik 2024
- Besökarundersökning Göteborg & Co 2023, målgrupp: svenskar 18-75 år
- Allt fler hushåll planerar för bilköp – Konjunkturinstitutet
- Hotellmarknadens Konjunkturbarometer augusti 2024.indd (annordia.com)
- ETC_MSIET W19 (etc-corporate.org)
- ETC-Quarterly-Report-Q2-2024_Public.pdf (etc-corporate.org)
- Skift Research – State of Travel 2024
- 2024 Trend Check (trendwatching.com)
Prenumerera på lägesbilden
Missa aldrig en lägesbild! Som prenumerant får du Lägesbilden direkt till din mejl.
Prenumerera på analysen
Gästnattstatistik
Få koll på hur många gästnätter en stad eller en kommun har i Sverige och hur beläggningen ser ut på Tillväxtverkets hemsida.