Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

Göteborgs 400-årsjubileum

Göteborg & Co har i bred samverkan drivit arbetet med Göteborgs 400-årsjubileum i över 10 år. Det handlar om både stadsutveckling och firande och de bestående värdena för destinationen kommer att vara till glädje för såväl göteborgare som besökare under lång tid framöver.

Färgglad illustration för Göteborgs 400 års jubileum

Göteborgs Jubileumsfirande

Göteborgs Jubileumsfirande pågick 2 juni – 3 september 2023. Då fylldes staden med musik och dans, matupplevelser, historiska promenader, en jubileumsparad, musikfyrverkeri, gôtt tjôt, hållbara innovationer, prototyper, upplevelser för stora och små och mycket, mycket mer.

Vi vill rikta ett stort tack till alla som kom och gjorde sommaren 2023 till den bästa på 400 år! På goteborg2023.com har vi samlat lite bilder från guldkornen – Jubileumsparaden, Jubileumsfyrverkeriet, Göteborgs Kulturkalas, Göteborgsvarvet Marathon, Jubileumsfestivalen och mycket, mycket mer – så att vi kan titta tillbaka och minnas alla härliga stunder.

Firandets höjdpunkter (goteborg2023.com)

Collage med fyra bilder: fyrverkeri, val som är ett ekipage i Jubileumsparaden, Kulturkalasets stora scen på Kungstorget och Miriam Bryant.
Fyrverkeri, val som är ett ekipage i Jubileumsparaden, Kulturkalasets stora scen på Kungstorget och Miriam Bryant. Foto: Beatrice Törnros, Marie Ullnert, House of vision, pressbild.

Mer än ett firande

Göteborgs Stad bestämde sig tidigt för att 400-årsjubileet ska användas som en drivkraft och en milstolpe i stadens utveckling där processer sätts i gång som stärker och bidrar till att göra Göteborg till en ännu bättre stad – att leva och verka i, och att besöka.

Göteborg 400 år är ett av Göteborgs viktigaste visionsuppdrag. Arbetet utgår från en vision som handlar om att göra Göteborg internationellt känd som en modig förebild för hållbar tillväxt. En stad som är innovativ och öppen, en inkluderande stad där alla invånare känner mening och delaktighet.

Hållbarhet i handling

I grunden handlar Göteborgs 400-årsjubileum om att vara en förebild för hållbar tillväxt, att inkludera och skapa delaktighet i stadens utveckling. Arbetet utgår från göteborgarnas idéer och genomsyras av hållbarhet i handling.

Läs mer om jubileets hållbarhetsarbete

Detta har hänt – en sammanfattning

Kollage av många bilder från Göteborgs jubileum

2009 fick Göteborg & Co i uppdrag att leda, samordna, kommunicera och följa upp arbetet med Göteborgs 400-årsjubileum. 2011 startade idéinsamlingen som resulterade i 1680 idéer och förslag från göteborgarna själva. 2013-2014 prövades ett antal av dessa idéer i förstudier och 2015 lämnade jubileumsorganisationen in 20 rekommenderade jubileumssatsningar till kommunstyrelsen för fortsatt utveckling. Varje jubileumssatsning tilldelades en projektägare inom staden som fick ansvar att ta satsningen vidare. Vid sidan av dessa jubileumssatsningar välkomnades även externa initiativ. Jubileumsorganisationen har löpande träffat göteborgare, företag, föreningar och andra aktörer i olika sammanhang. På det sättet har den öppna processen hållits levande i över ett decennium. Göteborgs 400-årsjubileum har fått saker att hända och de bestående värdena är många. Nu blickar vi tillsammans framåt och nyttjar allt det som åstadkommits.

Therese Brusberg

Chef Destinationsutveckling
+46 31 368 40 00

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera