Hoppa till innehållet
Choose language

Föregångare inom hållbarhet

Tillsammans bidrar många aktörer inom besöksnäring, föreningsliv, akademi, och lokal och regional offentlig sektor till en hållbar utveckling av Göteborg.

Genom att till exempel göra det lätt att göra rätt, arbeta för inkludering och tillgänglighet, planera för cirkularitet och våga utmana rådande normer kan alla bidra till att minska negativ påverkan och öka positiv inverkan så att destinationen Göteborg fortsätter vara en föregångare och förebild inom hållbarhet.

Vad gör destinationen Göteborg till en föregångare inom hållbarhet?

På nationell och regional nivå är lagstiftning och samverkan av stor betydelse. På destinationsnivå är våra samarbetspartners viktiga aktörer. Lokalt spelar aktörer inom besöksnäring, akademi, föreningsliv och offentlig sektor stor roll för hållbarhetsarbetet, till exempel genom att samarbeta med varandra, utbyta kunskap och erfarenheter, och sätta ambitiösa mål som systematiskt mäts och följs upp.

Samverkan i hela destinationen

Här presenterar vi ett urval av exempel som olika aktörer gör och som bidrar till att minska destinationen Göteborgs negativa påverkan och öka dess positiva inverkan, på samhälle, människor och miljö:

  • Det regionala kollektivtrafikbolaget, Västtrafik, har minskat CO2-utsläppen per personkilometer med 71 % mellan 2006 och 2023. Målet är 90 % minskning till 2030 främst genom elektrifiering av bussar. Spårvagnarna har varit elektrifierade sedan 1902 och allt fler pendelfärjor är nu ”elhybrider”. År 2023 var 100 % av bussarna, 85 % av spårvagnarna och 66 % av hållplatserna tillgängliga för personer med fysisk funktionsvariation.
  • Med fler än 1 000 offentliga laddplatser för elfordon är Göteborg en av de mest tillgängliga städerna i Skandinavien när det gäller offentlig laddning.
  • Göteborg är Sveriges grönaste stad sett till grönyta per invånare, enligt en studie publicerad i The Lancet 2021. Det finns flera parker i stadskärnan, stora naturreservat i de omgivande stadsdelarna och en skärgård som sträcker sig ut i havet. Stadens grönyta motsvarar ca 600 m2 per invånare.
  • 2021 blev Liseberg den första nöjesparken i världen att få den internationella hållbarhetscertifieringen ISO 20121 Event Sustainability Management Systems. Parken drivs helt med vindkraft och har ett eget vindkraftverk. Som första nöjespark i världen implementerade Liseberg år 2017 teknik för att generera elektricitet från en åktur. Besökare dricker Fairtrade-kaffe, vinner miljömärkt choklad och äter miljöcertifierat spunnet socker. Flera av parkens restauranger är ”kran”-certifierade, vilket innebär att de erbjuder färskt kranvatten och säljer inte flaskvatten. En av restaurangerna serverar enbart vegetarisk mat och alla restauranger har vegetariska alternativ. Restaurangerna är på väg att fasa ut engångsplast.
  • Den största mötesplatsen i Göteborg, Svenska Mässan, är certifierad av ISO 20121 Event Sustainability Management Systems och drivs av 100 % vindenergi.
  • 88 % av alla hotellrum är miljöcertifierade.
  • 2022 startades Nätverket mot Prostitution och Människohandel i Väst. Nätverket är en långsiktig satsning från Göteborg & Co, Länsstyrelsen, Polisen, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad för att motarbeta människohandel och prostitution som på olika sätt berör besöksnäringen. Det syftar till att, tillsammans med besöksnäringens partners och aktörer, identifiera behov, förutsättningar, utmaningar och möjliga lösningar för att bygga en tryggare destination.  
  • All energi som används på Got Events arenor kommer från förnybar vind- och vattenkraft märkt med ”Bra Miljöval”.
  • Göteborgs Hamn var först i världen med elanslutning vid kaj för färjor, vilket minskar både klimatpåverkan och mängden hälsofarliga partiklar i luften. Sedan 2022 kan även tankfartyg använda elanslutning. 
  • Göteborg & Co har i samarbete med bl.a. Göteborgs Universitet/Centrum för Turism och Chalmers Tekniska Högskolan utvecklat det publika verktyget Klimatsmart Semester. Det används av besökare för att klimatberäkna sina egna resor utifrån parametrar för transport, boende och mat. Verktyget ger också tips om hållbar turism och alternativ för att minska klimatpåverkan.
  • Landvetter flygplats innehar högsta möjliga certifieringsnivå i det internationella ackrediteringsramverket Airport Carbon Accreditation, ACA.
  • Vy Flygbussarna kör på HVO, ett biobränsle framställt av restprodukter från jordbruks- och livsmedelsindustrin.

I topp bland hållbara destinationer enligt GDS-Index

Göteborg har rankats som nummer ett i Global Destination Sustainability Index. 2016–2023 (med undantag för 2020 då ingen indexering gjordes).

Deltagarantalet har ökat stadigt genom åren och sedan 2023 deltar över ett hundra destinationer i världen. 2024 kom Göteborg tvåa, efter Helsingfors.

GDS-Index är en omfattande mätning av hur bra destinationer arbetar med de tre hållbarhetsdimensionerna. Det krävs en bred samverkan inom och mellan besöksnäring och kommun. Poängsättningen baseras på cirka 80 kriterier, vilka inkluderar allt från växthusgasutsläpp, avfallshantering och biologisk mångfald, till trygghet och säkerhet, tillgänglighet, inkludering, andel hållbarhetscertifierade hotell och restauranger, samt om det finns hållbarhetsstrategier hos både offentliga och privata aktörer.

Övriga utmärkelser och diplomeringar

  • Göteborg är utvalt av EU-kommissionen att vara en av EU:s 100 klimatneutrala och smarta städer som ska gå före i klimatomställningen. 2024 fick Göteborg också en ”EU Mission Label” som kvitto på att arbetet går framåt, bland annat då Staden har etablerat ett klimatkontrakt med en handlingsplan och en investeringsstrategi för att nå målen. 2024 tilldelades Göteborg ”EU Mission Label”, för arbetet med en handlingsplan och en investeringsstrategi för att skynda på omställningen till en klimatneutral och hållbar stad. 
  • Göteborg fick silver 2022 i European Capitals of Inclusion and Diversity Awards.
  • Bästa hållbara stadsvistelse, Lonely Planet 2021. 
  • Göteborgs stad är diplomerad som Fairtrade City sedan 2011.

Hur bidrar Göteborg & Co?

Göteborg & Co bidrar till ett levande Göteborg med mer hållbara, attraktiva och unika upplevelser genom att agera förebild och föregångare, uppmuntra och utmana andra, samt inspirera till mer hållbara val i destinationens utbud.

En 40-årsresa

För snart 40 år sedan påbörjade staden, näringslivet och besöksnäringen ett samarbete för att göra Göteborg till en mer välkomnande och klimatsmart destination. Följ med Katarina Thorstensson, hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co, på utvecklingsresan.

Tre prioriterade områden

Göteborg & Co har identifierat tre prioriterade hållbarhetsområden. Frågor, som verksamheten fokuserar på, har valts ut och prioriterats baserat på intressenternas förväntningar, stadens ägardirektiv samt verksamhetens påverkan och rådighet.

Orange tvådimensionell ikon med 3 personer bredvid varandra, de har en jordglob bakom sig

Välkomnande och inkluderande destination

Alla som besöker eller lever i Göteborg ska känna att de är en del av staden och att utbudet är till för dem. Göteborg & Co arbetar för att alla ska kunna ta del av utbudet i Göteborg, oberoende av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, ålder eller språk. Bolaget ska också bidra till trygga och säkra upplevelser.

Blå tvådimensionell ikon av en portfölj

Växande och välmående destination

Göteborg & Co verkar för att Göteborg ska vara en attraktiv och hållbar storstadsregion där idéer, verksamheter och människor växer tillsammans. Besöksnäringen skapar arbete och ekonomisk tillväxt i staden, och möjliggör att viktiga samhällsfrågor kan lyftas fram.

Grön tvådimensionell ikon en hand som håller i en jordglob med en kartnål i

Klimat- och miljösmart destination

Turismens och Göteborg & Co:s verksamhet gör avtryck på klimatet och miljön. Bolaget ska genom sin verksamhet, beslut och handlingar minska sin negativa påverkan och öka sin positiva påverkan, och genom samarbete och kommunikation bidra till en hållbar destination.

Mänsklig – Pluralistisk – Inspirerande

Göteborg & Co:s kärnvärden ”Mänsklig – Pluralistisk – Inspirerande” ska genomsyra det vi gör och hur vi bemöter varandra. Vårt hållbarhetsarbete utgår från tre bolagsövergripande strategier som växelverkar och stärker varandra:

  • Vi ska vara förebild och föregångare och visa vägen i det vi gör och har rådighet över.
  • Vi ska uppmuntra och utmana destinationens aktörer och samarbetspartners att utvecklas i hållbar riktning.
  • Vi ska inspirera och hjälpa till hållbar konsumtion av destinationens utbud.

Det interna miljöarbetet

För sitt interna miljöarbete har Göteborg & Co idag ett etablerat miljöledningssystem enligt standarden Svensk Miljöbas. Där ingår bland annat att följa lagkrav, rapportera data till Göteborgs Stad och årligen följa upp bolagets miljömål. Men den största påverkan som bolaget kan ha på såväl ekologisk som social och ekonomisk hållbarhet finns i bolagets stora kontaktyta gentemot besöksnäringen, akademin, föreningar och Göteborgs Stads andra bolag och förvaltningar.

Miljödiplomering enligt Svensk Miljöbas

Göteborg & Co har ett miljöledningssystem som är miljödiplomerat enligt Svensk Miljöbas kravstandard (giltigt t.o.m. 2025-05-18).

Bolagets miljöplan följs upp varje år och har långsiktiga mål som är i linje med Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram.

Se giltigt diplomeringsbevis här.

Miljömål för Göteborg & Co

Göteborg & Co har identifierat bolagets mest betydande miljöaspekter. Mål för att minska vår negativa miljöpåverkan och öka vår positiva inverkan på besöksnäringen är satta utifrån miljöaspekterna och bolagets rådighet, och är i linje med Göteborgs Stads planer och program. Samtliga mål har indikatorer följs upp årligen.

  • Göteborg & Co minskar sina växthusgasutsläpp från resor och transporter i linje med Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram 2021–2030.
  • Göteborg & Co ökar årligen andelen miljö- och klimatsmarta inköp och upphandlingar.
  • Göteborg & Co ökar årligen miljö- och klimatkunskapen hos alla medarbetare.
  • Göteborg & Co:s alla delar gör årligen ytterligare åtgärder för att driva på för en mer miljö- och klimatsmart destination.
  • Göteborg & Co följer upp, bevakar och, där möjligt, minskar årligen sin miljö- och klimatpåverkan från energiförbrukning, avfallsgenerering och kemikaliehantering.
  • Göteborg & Co förbättrar miljörelaterad styrning, uppföljning och kontroll löpande.

Stödjande dokument

Exempel på Göteborg & Co:s engagemang

Halvera utsläpp från turismsektorn

Göteborg & Co har skrivit under ”The Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism”. Det innebär att bolaget förbinder sig att bidra till att världens utsläpp från turismsektorn halveras till 2030 och når netto noll så snart som möjligt innan 2050. Bolaget stöttar även initiativet ”Net Zero Carbon Events” som har samma utsläppsminskningsmål, men med fokus på evenemang.

Fossilfritt resande

Göteborg & Co medverkar med ansvar för besöksnäringsperspektivet i Elektrifierad Stad och Gothenburg Green City Zone; två projekt för mer hållbar mobilitet under Business Region Göteborgs ledning.

Omställning av besöksnäring

Göteborg & Co är engagerad i Nätverket Hållbar Besöksnäring. Nätverket vill inspirera, utbilda och stödja ledare för att påskynda omställningen av besöksnäringen till en mer hållbar näring. Nätverket verkar för en helhetssyn där besöksnäringen blir en del av lösningen i ett hållbart samhälle.


Hållbarhetscertifierade evenemang

Göteborgs Kulturkalas och Vetenskapsfestivalen

Under året arrangerar Göteborg & Co två hållbarhetsdiplomerade, återkommande evenemang – Göteborgs Kulturkalas och Vetenskapsfestivalen.

Göteborgs Kulturkalas är mer än en festival: evenemanget bidrar och inspirerar till en positiv utveckling av destinationen och skapar förändringskraft. Genom egna festivalområden och samverkan med andra aktörer vill festivalen göra skillnad på riktigt, och samtidigt skapa möten och upplevelser för alla på flera olika platser inom destinationen. Läs mer om Göteborgs Kulturkalas hållbarhetsarbete här.

Vetenskapsfestivalen vill uppmuntra till ett hållbart tänkande – och ett hållbart agerande. Målet är att skapa tillgängliga, kreativa och inkluderande mötesplatser för akademin, näringslivet och samhället. Läs mer om Vetenskapsfestivalens hållbarhetsarbete här.

Göteborgs 400-årsjubileum

Ytterst handlade Göteborgs 400-årsjubileum om att bygga en stad där drömmar tas tillvara, där vi som bor och verkar känner delaktighet och sammanhang, samtidigt som staden lockar fler besökare. Det är så vi tillsammans ville fira vår stad och göra avtryck i världen.

Du kanske också är intresserad av:

Två blonda pojkar med blå badshorts springer mot utomhuspoolen i hamnbadet vid Frihamnen Göteborg, en av dom är mitt i hoppet ner i vattnet

Goda exempel på möten och evenemang

Läs mer

Träffa hållbara aktörer inom besöksnäringen

Läs mer

Hållbar Destination 2030

Läs mer

Europas huvudstad för smart turism 2020

Läs mer

Katarina Thorstensson

Hållbarhetsstrateg
+46 31 368 42 85

Annika Hagberg

Miljöspecialist
+46 31 368 42 96