- Hem
- Föregångare inom hållbarhet
- Träffa hållbara aktörer inom besöksnäringen
Träffa hållbara aktörer inom besöksnäringen
En hållbar destination, hur ser det ut praktiken? I den här filmserien får du möta några av aktörerna inom Göteborgs besöksnäring som har satsat på hållbarhet.
Avsnitt 1: Kajkanten Vrångö
På Kajkanten Vrångö har hållbarhet varit med från starten, med ett hållbart byggda anläggningar, engagemang och samverkan med flera olika aktörer på ön bidrar verksamheten till ett hållbart Vrångö, och ett hållbart Göteborg. Hotellet är Greenkey certifierat och anordnade den 13 maj 2023, för första gången en strandstädardag som de hoppas ska bli en årlig aktivitet.
I filmen berättar Kajkantent Vrångös VD Håkan mer om hur de arbetar med hållbarhet och lokal samverkan.
Avsnitt 2: WIN WIN Gothenburg Sustainability Award
WIN WIN Awards belönar och uppmärksammar banbrytande insatser för hållbarhet, och lyfter de mest brännande frågorna i samhället. Temat för årets pris är motverka desinformation. På frågan varför det ska finnas ett hållbarhetspris i Göteborg svarar WIN WINS verksamhetschef Sara ”Göteborg är en av de mest modiga, hållbara, framåtlutande regionerna i världen, och berättelserna WIN WINs pristagare ska uppmärksammas härifrån.”
Se filmen för att höra mer om WIN WIN Awards.
Avsnitt 3: Noot och Lilla Jordbruket
På restaurangen Noot på Radisson Blu Scandinavia är hållbarhet central. Menyn följer säsonger och använder sig av lokala ekologiska råvaror, som bland annat kommer från Lilla Jordbruket, en småskalig ekologisk grönsaksodling två mil nordost om Göteborg. Tillsammans har verksamheterna skapat en hållbar modell, både ekologiskt, ekonomiskt och socialt.
I filmen berättar Marcus Fellin (responsible business manager och creative chef för Noot) och Olle Olsson (grundare och grönsaksodlare på Lilla Jordbruket) om deras samarbete och hur goda rätter skapas – från odlingen till tallriken!
Avsnitt 4: Gothia Cup och Partille World Cup
Göteborg välkomnar varje år världens största ungdomsturneringar för fotboll och handboll: Gothia Cup och Partille World Cup. Med 1 911 respektive 1 306 lag spelas mellan 4 000 och 5 000 matcher per turnering. Över 500 000 måltider serveras för båda evenemang.
I avsnittet berättar Fredrik Andersson och Annika Knutsson om satsningarna ”Celebrate the Planet”, ”Celebrate the People” och ”Celebrate the Game” som uppmuntrar deltagare, volontärer, arrangörer och besökare att genomföra turneringarna så hållbart som möjligt.