Hoppa till innehållet
Choose language

Göteborg – Europas huvudstad för smart turism 2020

Tävlingen European Capital of Smart Tourism startades av EU-kommissionen för att belöna städer som utmärker sig för smarta, innovativa och inkluderande lösningar inom turism. Göteborg utsågs tillsammans med Málaga årets huvudstad för smart turism 2020.

Den som utses till huvudstad ska vara framstående inom fyra kategorier: tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering samt kulturarv/kreativitet. I tävlingsbidraget lyfte Göteborg sina styrkor i alla fyra kategorier, och underströk samtidigt ambitionen att dela med sig av kunskap och erfarenheter till andra destinationer.

Vid sidan av det huvudsakliga utnämnandet fick Göteborg också ett hedersomnämnande i kategorin hållbarhet.

Från smart till smartare

Med titeln som verktyg skapade vi en scen för stadens besöksnäring. En internationell scen där vi kunde lyfta fram goda exempel och arbetssätt för att driva på smart utveckling i Europa, samt en scen för att hjälpa andra att bli ännu bättre på att ta vara på de möjligheter som kommer med digitalisering, hållbarhet, tillgänglighet och kultur/kreativitet.

Under 2020 och 2021 bjöd Göteborg & Co in till samtal, seminarier och många olika samarbetsformer för att tillsammans fortsätta utvecklas och bli ännu smartare. 

Här kan du ta del av Göteborgs ansökan till European Capital of Smart Tourism.


Fakta om priset

EU-kommissionen utfärdar titeln ”European Capital of Smart Tourism” till två europeiska städer i taget. De vinnande städerna har utmärkt sig genom att arbeta med turismutveckling på ett smart, innovativt och inkluderande sätt. 2019 hade Helsingfors och Lyon titeln, och 2020 var det Göteborg och Málaga som tog över rollen.

Städer inom EU med över 100 000 invånare kunde delta. I EU-länder som saknade så stora städer fick den största staden delta.

Genom att belöna smarta destinationer vill EU främja innovativ, inkluderande och mångkulturell turismutveckling. Utöver detta vill de också lyfta fram hur turism kan bidra till hållbar utveckling.

Läs mer på: https://smarttourismcapital.eu

Helena Lindqvist

Chef Marknad och kommunikation
+46 31 368 41 38