Hoppa till innehållet
Choose language

Lägesbild oktober 2023

Oktober 2023: Viljan att resa starkare än konjunkturen

Svenskarna fortsätter att resa, även om mätningar visar på oro och pessimism hos både allmänhet och företag. Efterfrågan på hotellboende var stark i oktober och drevs av stora möten och mässor samtidigt som privatpersoner bokade på helgerna. I december lockar julaktiviteter och dessutom spelas VM i handboll och JVM i ishockey i Scandinavium.

Senaste hotellet att öppna i Göteborg är Clarion Draken vid Järntorget. Från restaurangen högst upp bjuds på en fantastisk utsikt. Foto: Peter Kvarnström

Sammanfattning:

Tvådimensionell blå illustration av en hand som håller en jordglob med en pin ikon ovanför
  • I oktober ökade belagda hotellrum i Göteborg med 7 procent jämfört med 2022 och med 17 procent jämfört med 2019. Men till lägre snittpris och revpar än förra året.
  • Preliminära data pekar mot en positiv utveckling under höstlovsveckan jämfört med tidigare år.
  • Europeiska resenärer från stora marknader är mer försiktiga med att boka i förväg på grund av oro över ekonomin.
  • Mässor och möten drev utvecklingen i oktober och idrottsevenemang kommer driva på i december.

Stark efterfrågan och ökad kapacitet

Destinationens attraktionskraft bekräftas av en ihållande stark efterfrågan på hotellboende. Snittbeläggningen var något bättre än i Stockholm och Malmö där Göteborg sticker ut genom att ha högre beläggning av privatresenärer på helgerna. Den 1 oktober öppnade Clarion Hotell Draken, med 474 rum fördelat på 34 våningar samt en evenemangsscen, vilket genererade många sökningar på Google.

Även om beläggningen ökade så är priserna något lägre än förra året, men revpar-tillväxten var högre i Göteborg än de båda andra storstäderna. Stora mässor och möten som Bokmässan, Electrochemical Society Meeting och Logistik & Transport drev på efterfrågan i oktober.

Månaden avslutades med höstlovsvecka, som gick över i november, där preliminära data pekar på en ökning med 5 procent jämfört med 2022 och 10 procent jämfört med 2019 räknat från fredag i vecka 43 fram till lördag i vecka 44. Ökningen är särskilt tydlig under helgerna.

Bra förutsättningar resten av året

Även om hotellkapaciteten har ökat så är nästan hälften av rummen bokade i november vilket är bättre än i fjol. December ser lovande ut. Månaden inleds med VM i handboll och avslutas med JVM i ishockey där en stor grupp supportrar kommer från Kanada. Bokningsnivåerna ligger betydligt över det vanliga både under mellandagarna och första veckan i januari.

Förra årets övernattningar nådde rekordnivåer i december som låg 6 procent högre än 2019. I år är en högre andel hotellrum redan bokade vilket indikerar ett ännu bättre utfall. Inför julsäsongen besöks destinationen av relativt fler äldre och för dem är kulturupplevelser viktiga. Sökningar på goteborg.com visar en blandad efterfrågan på julrelaterade aktiviteter med julmarknader, julbord, julkonserter och ”jul i Haga” som de mest populära ämnena.

De senaste tre åren har besökare från närregionen och Sydsverige varit överrepresenterade under julsäsongen. De stannar oftast 1–2 nätter och ägnar sig åt shopping, rekreation och kulturaktiviteter. Många efterfrågar attraktioner under december.

Resor prioriteras trots svåra tider

Enligt konjunkturinstitutets senaste mätning präglar oro och pessimism både hushåll och företag. Trots detta är resande fortsatt viktigt för många. En svag svensk krona gör destinationen Göteborg mer attraktiv för både inrikes- och utrikesresenärer. Samtidigt planerar färre européer från volymstarka marknader utlandsresa de kommande månaderna jämfört med förra året. Nästan hälften av dem som tänkt resa under jul och nyår har inte bokat ännu på grund av oro för ekonomin. Dessa potentiella besökare kan gå att nå genom att betona prisvärdhet, valutaeffekt och främja bokningar genom erbjudanden.

Osäker inledning av 2024 men ljusare andra halvan

Det kommande året kan inledas med utmaningar för besöksnäringens företag. Konkurserna inom hotell och restaurang har i år ökat med 31 procent enligt UC. Enligt BNP-prognoserna väntas en återhämtning under tredje och fjärde kvartalet 2024. Det finns en stark historisk koppling mellan BNP-utvecklingen och efterfrågan inom besöksnäringen generellt.

Fakta september & oktober:

  • Göteborgs beläggnings på 69,2% under oktober kan jämföras med 68,3% i Stockholm och 68,9% i Malmö enligt Benchmarking Alliance.
  • Den starka tillväxten från Nederländerna (+92%), USA (+55%) och Danmark (+34%) fortsätter under september jämfört med motsvarande månad 2019.
  • Norge är destinationens största utlandsmarknad vanligtvis under september men i år toppade USA de internationella övernattningarna.
  • Under januari-september var det 4,3 miljoner övernattningar, en ökning på 12 procent jämfört med motsvarande period förra året och med 10 procent jämfört med 2019. Internationella gästnätter står för 28 procent av alla övernattningar i Göteborgsregionen hittills.
  • I september noterades ett nytt gästnattsrekord för månaden med 445 000 övernattningar i Göteborgsregionen, en ökning på 3% jämfört med förra årets rekordnivå.
Oktober2023+/- 23/22
Beläggningsgrad69%-3 pp
Snittpris1 213 kr-5%
RevPar840 kr-9%
Beläggning mån-tors74%-6 pp
Beläggning fre-lör78% 0 pp
Källa: Benchmarking Alliance, *pp – percentage points

Källor:

Mörkblå färgplatta med vit, tvådimensionell ikon av ett kuvert i en cirkel

Prenumerera på lägesbilden

Missa aldrig en lägesbild! Som prenumerant får du Lägesbilden direkt till din mejl.
Prenumerera på analysen

Mörkblå färgplatta med vit, tvådimensionell ikon av ett dokument i en cirkel

Gästnattstatistik

Få koll på hur många gästnätter en stad eller en kommun har i Sverige och hur beläggningen ser ut på Tillväxtverkets hemsida.