Hoppa till innehållet
Choose language

Lägesbild januari 2024

Januari 2024: En blandad inledning på året

Årets första månad började starkt när JVM i ishockey drev upp efterfrågan kring årsskiftet. Den andra halvan av januari märks en avmattning jämfört med 2023 då herrarnas VM i handboll drog upp efterfrågan, men fortfarande bättre än 2019. Generellt har hushållen blivit mindre pessimistiska om både den egna och samhällets ekonomi.

Vintervädret i januari bjöd på flera vackra och kyliga dagar. Foto: House of Vision/Goteborg.com
Tvådimensionell blå illustration av en hand som håller en jordglob med en pin ikon ovanför

Rekord för gästnätter 2023

Det blev som väntat decemberrekord i gästnätter i Göteborgsregionen med en tillväxt på 19 procent jämfört med 2022 och 27 procent jämfört med 2019. Det är tydligt att publika evenemang drev på efterfrågan i slutet av förra året och i början av detta. Utan den betydande påverkan från ishockeyn med många internationella spelare och supportrar skulle antalet sålda hotellrum i januari legat minst tre procent under nivån från 2019.

Det finns en viss ljusglimt i Konjunkturinstitutets senast mätning där hushållen blivit mindre pessimistiska om ekonomi. Signalerna om kommande räntesänkningar den senaste tiden har ökat på optimismen. Fler hushåll sparar i nuläget och även om intresset för utlandsresor ökat planerar många svenskar att resa i Sverige.

Mässor och evenemang

Bokningsläget ser bra ut inför februari tack vare Båtmässan och Gothenburg Horse Show. Periodvis ser det bra ut även längre fram under våren. Framför allt i samband med mässor och möten där det tar rejäl fart i maj månad Möteskalender – Göteborg & Co (goteborgco.se)

Det är stort tryck på de stora ungdomsturneringarna i sommar och Gothia Cup blev fullbokat rekordtidigt. De senaste två åren har exceptionellt många stora artister turnerat i Europa och Ullevi har haft hela 24 konserter. I år är det flera konserter i storlek 5 – 15 tusen åskådare planerade både inom- och utomhus, men hittills finns ingen planerad på Ullevi.

Årets stora nyheter som också blir reseanledningar är öppnandet av World of Volvo i april och Liseberg Oceana senare i sommar. Även Feskekôrka öppnar igen efter flera års renovering.

Göteborgs besökarprofil under första kvartalet

Under årets första kvartal är generellt kortare vistelser och dagsbesök vanligast bland svenskar som besöker destinationen. Fler äldre och fler från Västsverige besöker Göteborg och tågresor är generellt mer efterfrågade bland svenska besökare. Kulturföreställningar och evenemangsbesök är populära, liksom restaurangbesök och rekreation. Det är dock färre som shoppar och besöker attraktioner. Resor med partnern är vanliga, men fler kommer även ensamma. Generellt är släkt- och vänbesök vanligare under lågsäsong.

Svenskarnas resplaner

Svenskarna fortsätter planera semesterresor trots bistra tider. I Visit Swedens senaste temperaturmätning tänker sig 34 procent göra en semesterresa i Sverige och hela 55 procent utomlands under första halvåret 2024. Men hälften av alla svenskar anser att inflationen påverkar resplanerna.

Det är vanligt att många som planerar en resa i Sverige ännu inte bestämt destination i början av året. Den pressade hushållsekonomin bidrar också till att allt fler bokar sina resor närmare avresedatumet, man avvaktar rätt tillfälle och väljer kortare resor. Även den officiella gästnattstatistiken tyder på att den genomsnittliga vistelsetiden har minskat bland svenska besökare till Göteborgsregionen under 2023 jämfört med 2019.

Den fortsatt korta framförhållningen utmanar turismnäringens planeringsmöjligheter. Därför blir attraktiva erbjudanden och upplevelser som lockar potentiella besökare avgörande, särskilt nu när intresset för att resa utanför högsäsongen är större än före pandemin.

Besök hos släkt och vänner är vanligast vid den här tiden av året, men fler överväger även familjesemester.

Fakta:

  • De utländska övernattningarna i december 2023 var hela 50 procent fler än 2019, den högsta tillväxten någonsin.
  • Flest övernattningar i december från Norge, USA och Kanada, följt av Danmark och Tyskland. Kanadensiska spelare och supportrar till hockey-VM genererade sammanlagt över 14 000 gästnätter till Göteborgsregionen.
  • Även helåret 2023 nådde rekordsiffror med 5,58 miljoner gästnätter i Göteborgsregionen. 10 procent fler än 2019 och den största relativa tillväxten av storstadsregionerna.
  • Utvecklingen drevs huvudsakligen av den svenska marknaden (+11%) men även utlandet visade en stark utveckling (+7%) jämfört med 2019.
Januari2024+/- 24/23
Beläggningsgrad49%-6 pp
Snittpris1 043 kr-5%
RevPar515 kr-11%
Beläggning mån-tors53%-11 pp
Beläggning fre-lör53% -4 pp
Källa: Benchmarking Alliance, *pp – percentage points

Källor:

Det finns en grupp besökare som ofta glöms bort trots att de utgör omkring en fjärdedel av alla svenska övernattande besökare på destinationen. Vi talar såklart om släkt och vän-besökarna.

Läs mer

Mörkblå färgplatta med vit, tvådimensionell ikon av ett kuvert i en cirkel

Prenumerera på lägesbilden

Missa aldrig en lägesbild! Som prenumerant får du Lägesbilden direkt till din mejl.
Prenumerera på analysen

Mörkblå färgplatta med vit, tvådimensionell ikon av ett dokument i en cirkel

Gästnattstatistik

Få koll på hur många gästnätter en stad eller en kommun har i Sverige och hur beläggningen ser ut på Tillväxtverkets hemsida.