Hoppa till innehållet
Choose language

Lägesbild mars 2023

Nu lämnar vi vintern bakom oss och går in i en allt intensivare vårsäsong. Eftersom mars 2022 var en månad utan pandemirestriktioner kommer vi i våra lägesbilder lämna jämförelserna med 2019 och istället jämföra utfallet med samma månad föregående år. Både beläggningsgrad och antal sålda rum låg på en högre nivå än i mars förra året, mycket tack vare stora möten, mässor och evenemang.

Hög beläggningsgrad och stora möten

Under pandemin var det många som förutspådde att det skulle ta flera år innan efterfrågan var tillbaka på tidigare nivåer. Särskilt gällde detta storstadsturismen. Men det gick betydligt snabbare och redan 2022 var antalet gästnätter i Göteborgsregionen lika många som rekordåret 2019. Den starka efterfrågan drevs framför allt av resande från Sverige och Norge.

Kongressen AD/PD International Conference on Alzheimer’s and Parkinson’s Diseases and related neurological disorders
Kongressen AD/PD International Conference on Alzheimer’s and Parkinson’s Diseases and related neurological disorders. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

2023 har inletts starkt och resultatet för mars överträffade föregående år. Riktigt fullt i stan var det sista veckan då den stora internationella kongressen om demenssjukdomar AD/PD hölls på Svenska Mässsan med hotellbeläggning på över 90 procent. Men också tidigare var det en stark efterfrågan på vardagar. Detta märks även i hotellens intjänandeförmåga (RevPar) som visade en positiv utveckling under månaden tack vare högre beläggningsnivå och högre priser i samband med de större arrangemangen. På helgerna var snittbeläggningen mer i linje med förra årets nivå medan antalet sålda hotellrum visade en ökning på 19 procent.

Semesterresor och citybreaks fortsatt starka

Osäkerhet kring hushållsekonomin och ökade resekostnader kommer troligtvis medföra en del kompromisser. Flera mätningar indikerar dock att svenskarnas intresse för semesterresor och
citybreaks kommer hålla i sig.

Göteborg har dessutom en stark fördel med jubileumsåret och destinationens nya och nygamla attraktioner och besöksmål. 2023 tros vara även året när även det internationella resandet troligtvis återhämtar sig. Många européer som planerar en semesterresa anger att de kommer att avsätta samma resebudget som förra året medan de drar ner på annan konsumtion.

Sport Summit och Seniormässan drog besökare

Större händelser under månaden gav ringar på vattnet. I samband med Sport Summit/Träffpunkt Idrott den 7–9 mars ökade aktivitetsnivån runtomkring Svenska Mässan med 65 procent (den 9/03) enligt data från Telia Crowd Insights och en hotellbeläggning var nästan 80 procent.

Liknande mönster kan noteras även i samband med Seniormässan den 14–15 mars (+40 procent av aktivitetsnivån runt Mässan och en beläggning på 74 procent). Öl & Whisky mässan den 14–15 april kommer troligtvis locka en del besökare men även den stora nyheten Grand Curiosa kommer att vara en dragare under året.

Snabbfakta och siffror från mars

  • Hotellens snittbeläggning var något högre i Göteborg jämfört med de andra storstadsregionerna (61 procent i Stockholm och 59 procent i Malmö).
  • Antal belagda/sålda hotellrum ökade med 32 procent jämfört med mars 2022. Det starka utfallet påverkas av att pandemirestriktionerna togs bort i februari 2022. Resandet kom igång först lite senare under våren. Även jämfört med mars 2019 är det en ökning (+16 procent).
  • Stark utveckling av snittpris (+15 procent) och RevPar (+10 procent) jämfört med 2019.
  • Bokningsläget ser bra ut med något högre andel bokade rum i april jämfört med i fjol (44 procent).
  • Ca 40 procent av hotellrummen är redan bokade inför sommaren och i samband med arenakonserter som Metallica, Bruce Springsteen och Coldplay är över 80 procent bokade.
Mars20232022+/-
Beläggning62%52%+10pp
Snittpris1 116 kr1 006 kr+11%
RevPar697 kr525 kr+33%
Beläggning mån-tors70%53%+17 pp
Beläggning fre-lör61%64%– 3 pp
Källa: Benchmarking Alliance
Mörkblå färgplatta med vit, tvådimensionell ikon av ett kuvert i en cirkel

Prenumerera på lägesbilden

Missa aldrig en lägesbild! Som prenumerant får du Lägesbilden direkt till din mejl.
Prenumerera på analysen

Mörkblå färgplatta med vit, tvådimensionell ikon av ett dokument i en cirkel

Gästnattstatistik

Få koll på hur många gästnätter en stad eller en kommun har i Sverige och hur beläggningen ser ut på Tillväxtverkets hemsida.

Kontakta gärna

Bernadett Pakucs

Analytiker
+46 31 368 40 08