Hoppa till innehållet
Choose language

Projektet som ändrade spelplanen för damfotbollen

Inför UEFA Women’s Champions League Final gjordes en strategisk satsning på kvinnliga ledare, domare och spelare inom fotbollen i Göteborgsområdet.

Målet med projektet var att främja de sociala och hållbara värdena i fotbollen samt att dra nytta av UEFA Women’s Champions League Finalen mellan engelska Chelsea och spanska Barcelona, som en katalysator för att öka engagemanget hos kvinnor och flickor inom sporten. Det handlade om att inspirera, förena, och bygga självkänsla, samt att bidra till en mer jämlik idrottsvärld.

Foto: Johan Hafström

Genom samarbete med Svenska Fotbollförbundet, UEFA, och andra lokala aktörer genomfördes en rad åtgärder:

Utbildningar: Göteborgs Fotbollförbund arrangerade utbildningspass för att öka kunskapen och förtroendet hos potentiella kvinnliga ledare och domare.

Upplysande verksamhet: I skolor och föreningar skedde riktade insatser för att väcka intresse och informera om möjligheterna inom fotbollen.

Legacyarbete: Ett långsiktigt arbete initierades för att evenemangets positiva effekter skulle bestå över tid. Det inkluderade bland annat kampanjer och aktiviteter som uppmuntrade unga tjejer att delta i sporten.

Integrationsprojekt: Specifika insatser gjordes för att integrera flickor från olika bakgrunder inom fotbollen. Under #euqalgoalsgothenburg lyfts en mer jämlik idrottsvärld där alla är välkomna; oavsett kön, ålder eller bakgrund.

Digital kampanj: På grund av pandemins restriktioner lades större fokus på digital närvaro, där budskapet ”Dröm stort” framhävdes i en film med flickor från Gunnilse IS.

Resultatet

Foto: Happy Visuals
  • Ökning av kvinnliga fotbollsdomare med 100 %.
  • 30 % fler kvinnliga ledarfigurer inom fotbollen.
  • Uppsving i intresset för flick- och damfotboll i hela Göteborg.

Se kampanjfilmen ”Dröm stort” som togs fram i och med satsningen.

Du kanske även är intresserad av:

Evenemang
Idrott & sport
Legacy/Impact

Coldplays klimatsmarta konserter

Coldplays klimatsmarta turné fick stor uppmärksamhet när de intog scenen på Ullevi i juli 2023. Initiativet föll perfekt i linje…

Fokus på forskning om hälsosamt åldrande

2019 satte AgeCap fokus på åldrande och ålderism i hela Göteborg och Västsverige. I samband att de stod värd för…

Inkontinensmötet i Göteborg som satte forskningen i rörelse

Efter att Göteborg Continence Research Centre stod värd för ett möte 2019 har forskningen på centret ökat och fler forskare…