Hoppa till innehållet
Choose language

Coldplays klimatsmarta konserter

Coldplays klimatsmarta turné fick stor uppmärksamhet när de intog scenen på Ullevi i juli 2023. Initiativet föll perfekt i linje med Göteborgs mål att skapa fler klimatsmarta evenemang.

Bild: Björn Larsson Rosvall

Resan i fokus

Det gröna tänket genomstrålade hela turnén med allt ifrån energigenererande cyklar utan för konserterna till personalens och bandets resesätt. Utöver att Coldplay själva gjorde bättre val för sina resor uppmanade de även publiken att cykla eller gå till konserterna. Ett formulär skickades också ut till publiken där man fick fylla i på vilket sätt man hade tänkt ta sig till konserten. Resans klimatavtryck räknades sedan ut och föreslog eventuellt andra, mer miljövänliga resesätt.

Resenärer som kom söder ifrån kunde parkera bilen i Mölndal för att ta sig med kollektivtrafik, gratis, till Ullevi.

Konserterna är den del av projektet ”Lösningar för klimatsmarta evenemang” som ämnar till att göra Göteborg till en grönare evenemangsstad. Projektet är i sin tur en del av initiativet Gothenburg Green City Zone som går ut på att pröva och utveckla ett utsläppsfritt transportsystem där stora evenemang är ett prioriterat område.

– Vi behöver tänka om, tänka nytt och tänka tillsammans. Kan vi korta bilresan, och byta till utsläppsfritt eller kollektivt tidigare? Avlasta närområdet runt arenan både vad gäller trafik, utsläpp, trängsel och buller? Göteborg ska bli klimatneutralt, och fortsatt en stor destination för evenemang. Detta måste gå att lösa. Därför behöver vi testa en mängd pusselbitar på vägen redan nu, säger Jonas Eriksson på Business Region Göteborg, verksamhetsledare för Gothenburg Green City Zone.  

Andra klimatsmarta insatser under konserterna

  • Dansgolv som genererade energi när publiken hoppade och dansade på det.
  • Solceller monterades på Ullevis tak för att ge konserterna energi
  • Återvinningsstationer fanns utplacerade på och runt om arenan
  • All mat som serverades var vegetarisk

Även om alla inte har möjlighet att installera solceller på Ullevi eller ett energigenerande dansgolv kan förhoppningsvis fler inspireras av Coldplays klimatsmarta konserter.

Är du intresserad av att skapa klimatsmarta evenemang? Läs mer här!

Ett hållbart evenemang – så gör du

Lösningar för klimatsmarta evenemang

Göteborg utvecklar utsläppsfria evenemang under Coldplay på Ullevi 

Text: Saga Thieme

Du kanske även är intresserad av:

Evenemang
Kultur
Mat
Miljö

Så blev Bältespännarparken engångsfritt

En festivalplats utan överfyllda papperskorgar eller skräp på marken? Ja, det är möjligt! Under Kulturkalaset förvandlades Bältespännarparken till en skräpfri…

Experimentverkstaden: En Innovativ lärmiljö för barn och unga

Experimentverkstaden görs av Vetenskapsfestivalen och är ett pop-up vetenskapscenter i Frihamnen i Göteborg. Det är designat som en interaktiv utbildningsplats…

Göteborgs Kulturkalas, en stadsfestival för alla

I 30 års tid har augusti månad bjudit på en veckolång stadsfestival i Göteborg. Först som Göteborgskalaset och sedan 2007…