Hoppa till innehållet
Choose language

Göteborgs Kulturkalas, en stadsfestival för alla

I 30 års tid har augusti månad bjudit på en veckolång stadsfestival i Göteborg. Först som Göteborgskalaset och sedan 2007 som Göteborgs Kulturkalas, med fokus på mångfald och kultur. Hösten 2019 fick Göteborgs Kulturkalas ett nytt direktiv som innebar att det övergripande temat skulle förskjutas från kultur till förändringskraft och organisationsmodellen skulle gå från ett samlat kalas genomfört av Göteborg & Co till en paraplyfestival för många parallella evenemang med flera ägare och producenter.

Bältespännarparken under Kulturkalaset 2023. På scen ”Twisted Feet Academy”. Foto: Johan Hafström

En festival med internationell attraktivitet, som skapar positiv förändringskraft och är angelägen för alla

Göteborgs Kulturkalas vision

En hållbar stadsfestival för alla

Göteborgs Kulturkalas strävar efter att vara mer än bara en festival, med målet att bidra till och inspirera en positiv utveckling både i staden och globalt. Festivalens hållbarhetsmål omfattar de tre dimensionerna av hållbarhet: ekologisk, social och ekonomisk.

Stora scenen på Kungstorget sett från rullstolsplattformen. Foto: Malin Fallgren

Några konkreta exempel hur Kulturkalaset arbetar med hållbarhet:

  • Engångsfri Festivalplats, forskningsprojektet Retake med Chalmers Industrikteknik och Kulturkalas gjorde tillsammans Bältespännarparken till en engångsfri festivalplats.
  • Projektet Verbalisera mera, för att uppmana artister till att bli sina egna syntolkar och inkludera verbalisering i sitt scenspråk.
  • Erbjuda gratis hyrcyklar under festivalen. Under 2023 gjordes detta i samarbete med Styr & Ställ.
  • Projekt Cirkulära Eventkläder som genomfördes tillsammans med Science Park Borås.
  • En fördjupad satsning på tillgänglighet i tät dialog med Tillgänglighetskonsulenten på Förvaltningen för Kulturutveckling VGR, Riksorganisationer, Göteborgs Stads förvaltning för Funktionsstöd, och Passalen.
  • I samarbete med GöteborgsOperan genomfördes en Touch tour där synnedsatta fick möjlighet att ta in kulisser, instrument och scenmiljö på Operan.

Bilder från Göteborgs Kulturkalas 2023

Mer om Kulturkalaset

Göteborgs Kulturkalas hemsida

Om Göteborgs Kulturkalas hållbarhetsarbete

Läs mer om hur Göteborgs Kulturkalas har sett ut genom åren.

Du kanske även är intresserad av:

Evenemang
Kultur
Miljö
Social hållbarhet

Coldplays klimatsmarta konserter

Coldplays klimatsmarta turné fick stor uppmärksamhet när de intog scenen på Ullevi i juli 2023. Initiativet föll perfekt i linje…

Så blev Bältespännarparken engångsfritt

En festivalplats utan överfyllda papperskorgar eller skräp på marken? Ja, det är möjligt! Under Kulturkalaset förvandlades Bältespännarparken till en skräpfri…

Experimentverkstaden: En Innovativ lärmiljö för barn och unga

Experimentverkstaden görs av Vetenskapsfestivalen och är ett pop-up vetenskapscenter i Frihamnen i Göteborg. Det är designat som en interaktiv utbildningsplats…