Hoppa till innehållet
Choose language

Så blev Bältespännarparken engångsfritt

En festivalplats utan överfyllda papperskorgar eller skräp på marken? Ja, det är möjligt! Under Kulturkalaset förvandlades Bältespännarparken till en skräpfri festivalplats tack vare innovativa lösningar och nya samarbeten.

Nya lagar kräver nya lösningar

Varje år kastas två miljarder engångsförpackningar i Sverige, ett beteende som bidrar till belastning på miljön och försvårar målsättningen med att nå FN:s klimatmål. Med nya lagar som träder i kraft den 1 januari 2024, står restauranger och evenemangsarrangörer inför en betydande frågeställning: Går det att erbjuda mat och dryck utan att förlita sig på engångsförpackningar?

”Challenge Accepted!” – Barney Stinson

Svarade forskningsprojektet RETAKE, initierat av Chalmers Industriteknik. Tillsammans med Göteborgs Kulturkalas tog de sig an utmaningen att skapa en engångsfri festivalplats.

Ett system för återanvändning

RETAKE-projektet tog fram och testade ett nyskapande rotationssystem för återanvändbara artiklar. Under evenemanget fanns det:  

  • RETAKE:s anpassade, återanvändbara matlådor och muggar.
  • En teknisk plattform för att skanna QR-koder.
  • En driftorganisation för diskning och logistik.

Annonsen i Göteborgs Kulturkalas programtidning förklarar hur systemet fungerar.

Resultatet, en hållbar festivalupplevelse

Genom RETAKE:s modell kunde Bältespännarparken under Kulturkalaset stoltsera med att vara fri från de överfyllda papperskorgarna och det skräp som vanligtvis präglar evenemangsplatser. Projektet visade att en engångsfri festival inte bara är möjlig utan också eftersträvansvärd.

”Detta är den renaste festivalplats jag upplevt någonsin!"

– Platschef Anton Romanus med flera års erfarenhet av stora evenemang.

Projektet i siffror

7000

… engångsartiklar undveks under evenemanget.

3,8 gånger

… användes en tallrik i genomsnitt per dag.

81%

… av tillfrågade var positiva till RETAKE som initiativ.

71%

… svarade att de bedömde erfarenheten som ”bra”.

Engångsfritt Bältespännarparken i bilder

Gatupratare på festivalplatsen. Foto: Peter Kvarnström
Information om RETAKE vid foodtruck ”Papis Pierogi”. Foto: Peter Kvarnström
Foto: Peter Kvarnström

Medverkande i projektet

Chalmers Industriteknik, Karlstad Universitet, PANTER, Light My Fire, Samhall, Got Event / Gothenburg Horse Show, Region Gotland / Almedalsveckan, Göteborg & Co / Göteborgs Kulturkalas

Från 1 januari 2024 är engångsmuggar som innehåller mer än 15 % plast förbjudna

Från samma datum måste aktörer som tillhandahåller mat och dryck i engångsmatlådor och engångsmuggar erbjuda detta i lådor och muggar som kan återanvändas. Mer information om kravet finns här:

Erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor

(Information hämtad från Naturvårdsverket)

Läs mer

Under frihamnsdagarna 2023 höll projektledare Klas Hedvall ett föredrag om framtidens take away. Det finns inspelat på frihamnsdagarnas hemsida: Framtidens Take Away: Om konsten att njuta mat och dryck utan engångsartiklar (Frihamnsdagarna.se)

I januari 2023 var Klas Hedvall med i Vetenskapsradions och berättade mer om projektet RETAKE: Snart kan du få takeaway-kaffe i returmugg (Sveriges Radio)

RE:Source är ett strategiskt innovationsprogram som finansierar projekt med fokus på hållbar materialanvändning, läs mer om RE:Source.

Jane Johnzon

Konceptutvecklare, Göteborgs Kulturkalas
+46 722 55 75 60

Du kanske även är intresserad av:

Evenemang
Miljö

Coldplays klimatsmarta konserter

Coldplays klimatsmarta turné fick stor uppmärksamhet när de intog scenen på Ullevi i juli 2023. Initiativet föll perfekt i linje…

Experimentverkstaden: En Innovativ lärmiljö för barn och unga

Experimentverkstaden görs av Vetenskapsfestivalen och är ett pop-up vetenskapscenter i Frihamnen i Göteborg. Det är designat som en interaktiv utbildningsplats…

Göteborgs Kulturkalas, en stadsfestival för alla

I 30 års tid har augusti månad bjudit på en veckolång stadsfestival i Göteborg. Först som Göteborgskalaset och sedan 2007…