Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

Bli auktoriserad Göteborgsguide

Vill du berätta om Göteborg som professionell guide? Då kan du gå en guideutbildning och auktorisera dig till Göteborgsguide.

Vem kan auktorisera sig?

Besöksservice auktoriserar guideelever som har genomgått en guideutbildning på minst två terminer där utbildningsanordnaren följer SveGuides riktlinjer. Under de senaste åren har Folkuniversitetet i Göteborg arrangerat guideutbildningar och eleverna har auktoriserats efter utbildningens slut under våren, lagom till att sommarsäsongen startar. Utbildningen riktar sig främst till dig som tidigare har arbetat som guide/reseledare eller inom turistnäringen och har erfarenhet av presentationsteknik, men det är inget krav. Du ska också kunna svenska och engelska bra för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Efter godkänd utbildning kan du anmäla dig till ett auktorisationsprov.

Hur går auktorisationen till?

Auktorisationen sker i buss där varje guideaspirant får en tilldelad bit att presentera under en fiktiv sightseeingtur i city och på Norra Älvstranden. Framme vid mikrofonen ska du, förutom att visa dina gedigna kunskaper om staden, behärska presentationsteknik, mikrofonteknik och sist men inte minst ”timingen”, det vill säga att veta när du ska börja berätta om något så alla i bussen förstår vad du pratar om.

Efter godkänd auktorisation blir du auktoriserad av Göteborg & Co och får ett intyg som visar att du är auktoriserad göteborgsguide. Auktorisationen består också av en nationell certifiering av SveGuide, Sveriges Guideförbund. Därefter kan du ta frilansuppdrag som egen företagare och kan erbjuda guidningar på olika sätt som i buss, genom stadsvandring eller online digitalt.

Hur ser efterfrågan ut?

I samband med fler kryssningsanlöp har efterfrågan på auktoriserade stadsguider ökat genom åren. Speciellt är behovet stort av tysktalande guider. Guidesäsongerna har förlängts under de senaste åren i och med att kryssningsfartyg kan komma även under senhösten och vintern. Annars är guideyrket säsongsbundet, störst är efterfrågan under vår, sommar och tidig höst.

Vad erbjuder Göteborgs guideföreningar?

Som auktoriserad guide har du möjlighet att gå med i Göteborgs föreningar, Göteborgs Guideklubb och Föreningen Göteborgs Auktoriserade Guider. För att nämna några exempel så kan du som medlem bli förmedlad via deras guidebokningar och synas på deras hemsidor. Du kan också få ta del av prislistan för rekommenderade guidearvoden som guideföreningarna förnyar varje år. De arrangerar även kompetenshöjande aktiviteter i form av föreläsningar och studiebesök för sina medlemmar.

När är nästa guideutbildning?

Folkuniversitets guideutbildningen för HT2023/VT2024 börjar i mitten av oktober. Är du intresserad av att utbilda dig till Göteborgsguide kan du kontakta Folkuniversitetet i Göteborg. Den populära utbildningen är skräddarsydd och teori varvas med övningar i buss, stadsvandringar och studiebesök.

Artiklar

2023

Nu har Göteborg fått 16 nya stadsguider

2022

Göteborgs nya stadsguider redo för besökarna

Christina Bonnevier

Turistinformatör, Webbredaktör, Guideauktorisation
+46 31 368 42 05

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera