Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborgs nya stadsguider redo för besökarna

Göteborgs nya stadsguider redo för besökarna

Det behövs fler guider som tar hand om och visar upp Göteborg för alla som kommer hit. Nu är årets kull av göteborgsguider färdiga att möta besökare från när och fjärran.

Överst fr. v. Kerstin Ödman, Peter Eriksson, Anne-Marie Holmqvist, Pavlina Veljanoska, Flavia Tizzano, Virginia De Luca Patriksson, Malin Ekelund.
Nederst fr. v. Luca Cesarini, Claes-Håkan Abrahamsson, Johan Ståhl, Margareta Eliasson, Eva Wanhaniemi, Annie Edvardsen, Christina Johansson, Kathrin Tengsand.

Varje år arrangerar Folkuniversitet en två terminer lång utbildning för den som vill bli auktoriserad guide. Den riktar sig främst till personer med erfarenhet från besöksnäringen eller vana från liknande uppgifter.

Häromveckan blev 15 nya guider färdiga att ta emot grupper från när och fjärran. De ska efter utbildningen kunna guida på olika sätt som till exempel i buss, genom stadsvandring eller online digitalt.

”Det finns helt klart ett behov av fler stadsguider. Framför allt är det svårt att få tag på tyskspråkiga guider”

Att guida besökare runt i Göteborg kan låta lätt, men kräver en hel del. Förutom gedigna kunskaper om staden så behöver man lära sig mikrofonteknik, presentationsteknik och vara duktig på timing. När man guidar i en buss så gäller det att ha koll på flera saker samtidigt. Det är inte alldeles enkelt och kräver träning.

– Guidning i en buss som är i rörelse är ett av de svåraste momenten under slutprovet. Under pandemin gjordes detta till ett bildspel i en lektionssal. Att göra det i verkligheten är såklart betydligt mer realistiskt, säger Christina Bonnevier koordinator på Göteborg & Co Besöksservice.

Efter utbildning och godkänt slutprov blir guiderna auktoriserade av Göteborg & Co vilket även innebär en nationell certifiering av SveGuide, Sveriges Guideförbund. Därefter kan guiden ta frilansuppdrag som egen företagare.

Efterfrågan på auktoriserade guider har ökat i takt med fler kryssningsanlöp, i samband med företagsevent och liknande arrangemang. Störst är efterfrågan under vår, sommar och tidig höst. Men säsongerna förlängs och numera kan kryssningsfartyg komma även senhöst och vinter.

– Det finns helt klart ett behov av fler stadsguider. Framför allt är det svårt att få tag på tyskspråkiga guider. Men även italienska, franska och spanska är efterfrågade guidespråk, säger Christina Bonnevier.