Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborg välkomnar 16 nya auktoriserade stadsguider

Göteborg välkomnar 16 nya auktoriserade stadsguider

Destinationen Göteborg har berikats med 16 nyutbildade stadsguider, redo att dela med sig av sin passion och kunskap till besökare från hela världen.

Guiderna har genomgått en omfattande utbildning via Folkuniversitetets tvåterminers guideprogram med auktorisationen som slutmål. Auktorisationen genomfördes i mitten av april av Besöksservice, Göteborg & Co och består av ett praktiskt prov där aspiranterna guidar på en sightseeingtur i buss genom staden.

Längst bak fr. v. Magnus Fränberg, Pär Gustafsson, Antje Gregner, Camilla Nordin, Katarina Palm, Elisabeth Oesterreich, Martin Arvidsson. Främre raden fr. v. Elisabet Fridmar, Annika Gustafsson, Mari Wemminger, Stefanie Sopio, Thomas Lüthi, Linda de Jonge, Ann-Sofi Persson, Marie Carlsson, Arne Sommer, Birgitta Ekesand (huvudlärare). Foto: Arne Sommer.

Under utbildningen ställs höga krav på att behärska presentationstekniken när bussen rullar, vilket är en av de mest utmanande delarna. Birgitta Ekesand, huvudlärare för guideutbildningen och själv auktoriserad stadsguide, betonar att när man anlitar en auktoriserad guide kan man räkna med hög kompetens och seriositet. ”Det är en kvalitetssäkring för kunden”, tillägger hon.

Stadsguiderna är viktiga ambassadörer för staden. Under utbildningen tränas de också i att guida på ett inspirerande sätt, vilket väcker nyfikenhet och lusten att återvända – då berättar besökarna gärna om Göteborg när de kommer hem.

Efterfrågan på stadsguider är säsongsbunden, den är störst under vår, sommar och tidig höst. I takt med att Göteborg växer genom nya hotell och attraktioner, som nya World of Volvo och Karlatornet, förväntas staden dra till sig många besökare.

Birgitta påpekar vikten av att nischa sin guidning genom att utforska unika teman eller kuriosa, vilket inte bara berikar besökarnas upplevelse utan även stärker guidernas personliga varumärke och marknadsföring. Det ger bättre förutsättningar för att få uppdrag.

Efter Göteborg & Co:s auktorisation, som också består av en nationell certifiering av SveGuide, Sveriges Guideförbund, kan guiderna ta frilansuppdrag som egna företagare och erbjuda guidningar på olika sätt som i buss, genom stadsvandring eller online digitalt.

För information om höstens utbildning till stadsguide, läs mer här på Folkuniversitetets hemsida.