Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Nu har Göteborg fått 16 nya stadsguider

Nu har Göteborg fått 16 nya stadsguider

Årets skara av nyexaminerade Göteborgsguider är nu klara att ta emot besökare från hela världen. Det är den största gruppen hittills med 16 guideelever.

Varje år i april arrangerar Besöksservice, Göteborg & Co en auktorisation för de guideelever som har gått Folkuniversitetets Guideutbildning på två terminer.

Nederst fr. v. Kenth Åkerman, Sophia Ekesand Guerra (kursledare), Susanna Ribas-Blomsten (kursledare), Maria Widell Christiansen, Karin Sundén, Jonna Börjesson, Birgitta Ekesand (huvudlärare), Olof Person, Katarina Fransson, Elisabet Nordin, Mette Johansen, Bitte Hellstrand, Sören Nyeboe, Anders Månsson, Sofie Petersson, Angelica Ivanetti, Pernilla Nordstrand och Gunilla Kristén (kursledare). Frånvarande: Martina Frandsen och Laijla Rönnblad.

Auktorisationen sker i buss där varje guideaspirant får en tilldelad bit att presentera under en fiktiv sightseeingtur runtom i city och på Norra Älvstranden. Framme vid mikrofonen ska de, förutom att visa sina gedigna kunskaper om staden, behärska presentationsteknik, mikrofonteknik och sist men inte minst ”timingen”, det vill säga att veta när man ska börja berätta om något så alla i bussen förstår vad man pratar om. Att guida i buss under rörelse är ett av de svåraste momenten vid detta tillfälle.

Efter godkänd auktorisation blir guiderna auktoriserade av Göteborg & Co vilket också består av en nationell certifiering av SveGuide, Sveriges Guideförbund. Därefter kan de ta frilansuppdrag som egna företagare och kan erbjuda guidningar på olika sätt som i buss, genom stadsvandring eller online digitalt.

I samband med fler kryssningsanlöp har efterfrågan på auktoriserade guider ökat genom åren. Speciellt är behovet stort av tysktalande guider. I år har cirka en fjärdedel av de nya stadsguiderna tyska som tillvalsspråk, vilket är välkommet, men det behövs fler.

Guidesäsongerna har förlängts under de senaste åren i och med att kryssningsfartyg kan komma även under senhösten och vintern. Annars är guideyrket säsongsbundet, störst är efterfrågan under vår, sommar och tidig höst.

Är du intresserad av att utbilda dig till stadsguide kan du kontakta Folkuniversitetet i Göteborg. Den populära utbildningen är skräddarsydd och teori varvas med övningar i buss och studiebesök.