Hoppa till innehållet
Choose language

Bli auktoriserad Göteborgsguide

Vill du berätta om Göteborg som professionell guide? Då kan du gå en guideutbildning och auktorisera dig till Göteborgsguide.

Vem kan auktorisera sig?

Besöksservice auktoriserar guideelever som har genomgått en guideutbildning på minst två terminer där utbildningsanordnaren följer SveGuides riktlinjer. Under de senaste åren har Folkuniversitetet i Göteborg arrangerat guideutbildningar och eleverna har auktoriserats efter utbildningens slut under våren, lagom till att sommarsäsongen startar. Utbildningen riktar sig främst till dig som tidigare har arbetat som guide/reseledare eller inom turistnäringen och har erfarenhet av presentationsteknik, men det är inget krav. Du ska också kunna svenska och engelska bra för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Efter godkänd utbildning kan du anmäla dig till ett auktorisationsprov.

Hur går auktorisationen till?

Auktorisationen sker i buss där varje guideaspirant får en tilldelad bit att presentera under en fiktiv sightseeingtur i city och på Norra Älvstranden. Framme vid mikrofonen ska du, förutom att visa dina gedigna kunskaper om staden, behärska presentationsteknik, mikrofonteknik och sist men inte minst ”timingen”, det vill säga att veta när du ska börja berätta om något så alla i bussen förstår vad du pratar om.

Efter godkänd auktorisation blir du auktoriserad av Göteborg & Co och får ett intyg som visar att du är auktoriserad göteborgsguide. Auktorisationen består också av en nationell certifiering av SveGuide, Sveriges Guideförbund. Därefter kan du ta frilansuppdrag som egen företagare och kan erbjuda guidningar på olika sätt som i buss, genom stadsvandring eller online digitalt.

Hur ser efterfrågan ut?

Efterfrågan är framför allt säsongsbunden, eftersom de flesta av våra besökare kommer under vår, sommar och tidig höst. Majoriteteten av stadsguiderna arbetar på frilansbasis. Det är svårt att arbeta heltid som stadsguide eftersom det är så säsongsbundet och därför kombinerar många det med annat arbete. ”Personlig branding” – att marknadsföra sig själv som guide, är också en viktig del av yrket. Många guider har till exempel en egen specialitet eller nisch inom guidningen.

Prognosen, som den ser ut nu, är att behovet av auktoriserade stadsguider vid de största kryssningsanlöpen kommer att minska efter 2025. Samtidigt genomgår staden en expansion med nya hotell och besöksmål och Göteborg beräknas locka många nya besökare i samband med att World of Volvo och Karlatornet invigs 2024–25.

Vad erbjuder Göteborgs guideföreningar?

Som auktoriserad guide har du möjlighet att gå med i Göteborgs föreningar, Göteborgs Guideklubb och Föreningen Göteborgs Auktoriserade Guider. För att nämna några exempel så kan du som medlem bli förmedlad via deras guidebokningar och synas på deras hemsidor. Du kan också få ta del av prislistan för rekommenderade guidearvoden som guideföreningarna förnyar varje år. De arrangerar även kompetenshöjande aktiviteter i form av föreläsningar och studiebesök för sina medlemmar.

När är nästa guideutbildning?

Folkuniversitets guideutbildningen för HT2024/VT2025 börjar i mitten av oktober. Den populära utbildningen är skräddarsydd och teori varvas med övningar i buss, stadsvandringar och studiebesök. Är du nyfiken på eller har du frågor om guideutbildningen, så kan du läsa mer här på Folkuniversitetets hemsida.

Artiklar

2024

Göteborg välkomnar 16 nya auktoriserade guider

2023

Nu har Göteborg fått 16 nya stadsguider

2022

Göteborgs nya stadsguider redo för besökarna

Christina Bonnevier

Turistinformatör, Digital kommunikatör, Koordinator Guideauktorisation
+46 31 368 42 05