Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborgs styrkor avgörande för prestigefylld världskongress

Göteborgs styrkor avgörande för prestigefylld världskongress

I dag avslutas världskongressen Electrochemical Society Meeting 2023 (ECS) på Svenska Mässan. En kongress som knappast hamnade i Göteborg av en slump, utan där Svenska Mässans betydande kapacitet och stadens ämneskompetens var avgörande. Bland ett 50-tal anläggningar runt om i Europa blev det till sist Göteborg som fick värdskapet för denna prestigefyllda kongress inom elektrokemi.

Ingång till Svenska Mässan
Electrochemical Society Meeting 2023 – ECS genomfördes den 8–12 oktober 2023 på Svenska Mässan i Göteborg. Foto: Göteborg & Co

– Internationella kongresser av denna kaliber betyder mycket för Göteborg. Mötesanläggning i världsklass, hög kompetens inom området, elektrokemi i detta fall, och det nära samarbetet i staden är helt avgörande. Dessutom ett suveränt tillfälle för oss att visa upp vad vi kan, för en tongivande amerikansk organisation, säger Anna Hylander, projektledare för möten på Göteborg & Co.

Electrochemical Society Meeting (ECS) är ett amerikabaserat möte, som sedan 1902 hålls årligen, oftast i Nordamerika. Senaste gången ECS var i Europa var för femton år sedan.


Göteborg stack ut bland ett femtiotal städer

Vid en s.k. sitevisit-resa till Europa och i konkurrens med flertalet andra destinationer, övertygades kongressens arrangör att inkludera ett stopp i Göteborg. Väl här fick arrangören uppleva staden, se mötesanläggningen, göra studiebesök och träffa personer relevanta för kongressens ämne, bl. a. Mats Bergh, tidigare VD på Johanneberg Science Park.
Svenska Mässans enastående kapacitet för den här typ av kongress, den lokala expertisen inom akademi och näringsliv i kombination med det lokala engagemanget ledde till att Göteborg senare blev värdstad för ECS.

Samarbetet med International House kan attrahera ny kompetens

Ingång till ECS utställning. Runt ingången finns en lista på utställare och sponsorer.
Bland utställarna fanns International House Gothenburg, som visade på arbetsmöjligheter, samt utbudet av stöttning till medföljande familjer. Foto: Göteborg & Co

Från 60 länder har 3 400 delegater deltagit på kongressen i Göteborg. Av dessa är ungefär är 22% från USA, 31% från Asien och resterande från Europa.
Med anledning av det stora internationella antalet specialister och talanger som besöker kongressen, fanns International House Gothenburg på plats. Då nära hälften av kongressdelegaterna är internationella studenter, passade staden på att visa på möjligheter till arbete, samt vilken stöttning som finns för medföljande familjer.

– Samarbetet med Svenska Mässan har varit jättebra. Blir arrangörerna nöjda med utfallet i Göteborg, hoppas vi att ECS kommer tillbaka i framtiden, avslutar Anna.

Electrochemical Society Fall meeting 2023 – ECS, som är den 244:e kongressen i ordningen, genomfördes den 8–12 oktober 2023 på Svenska Mässan i Göteborg. Elektrokemisk vetenskap har en mängd tillämpningar, allt från energiteknik till biomedicinska innovationer. Under kongressen behandlades flertalet inriktningar inom elektrokemisk vetenskap, såsom batterier och energilagring, korrosionsvetenskap, luminescens och displaymaterial samt organisk- och bioelektrokemi.
International House Gothenburg har som uppdrag att ge internationella talanger, här för att arbeta eller studera, ett effektivt, personligt och professionellt mottagande samt vägledning för en enkel integration i det svenska samhället.