Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborg toppar världsranking av hållbara städer

Göteborg toppar världsranking av hållbara städer

Göteborg placerar sig i topp för femte gången i rad som mest hållbara destination. På tisdagen avslöjades resultatet av Global Destination Sustainability Index 2021, där över 70 städer i världen deltar. Göteborg fick ta emot den eftertraktade ”Leadership award”.

Prisutdelning ägde rum på ICCA Congress 2021 i Paris.

– Detta är en fantastisk utmärkelse och ett stort erkännande. Göteborg har i många år framgångsrikt drivit utvecklingen av en mer hållbar mötesindustri och besöksnäring. GDSI föddes i vår stad, och att det nu är över 70 städer som anslutit sig är i helt linje med vår ambition att vara en internationell förebild inom hållbarhet, säger Peter Grönberg VD på Göteborg & Co.

Global Destination Sustainability Index (GDSI) började som ett skandinaviskt initiativ i Göteborg för ett tiotal år sedan. År 2016 gjordes den första jämförande rankingen mellan 35 internationella städer. I år var intresset att vara med större än någonsin med över 73 deltagande städer från hela världen. Göteborg har tagit förstaplatsen samtliga gånger sedan starten. 2020 gjordes ingen mätning på grund av pandemin.

– Det är ett intensivt lagarbete som ligger bakom där både staden och näringen är stort engagerade. Vi har stora utmaningar att hantera här och nu. Samverkan är vår superkraft och det är tillsammans i våra städer och internationellt som vi kan bidra till lösningar, säger Katarina Thorstensson hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co.

GDSI är en bred mätning av hur bra städerna är på att arbeta med hållbarhet. Bedömning och poängsättning görs utifrån 69 olika kriterier som täcker in allt från återvinning, utsläpp av växthusgaser, tillgänglighet, inkludering, trygghet och säkerhet, hållbarhetscertifierade hotell och restauranger till om det finns hållbarhetsstrategier hos både offentliga och privata aktörer.

– Göteborg gör ett imponerande arbete. År efter år visar staden upp ett metodiskt och smart hållbarhetsarbete som blivit en förebild för andra destinationer. Det känns väldigt bra att få dela ut priset till Göteborg, säger Guy Bigwood initiativtagare och ansvarig för GDSI.

Göteborg har de senaste åren fått stor internationell uppmärksamhet för sitt hållbarhetsarbete. EU-kommissionen utsåg 2020 Göteborg till Europas huvudstad för smart turism och 2021 utnämnde Lonely Planet Göteborg till ”best sustainable city stay”.

Läs mer om GDSI och alla städers resultat: 2021 Results – GDS-Movement