Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Goda exempel
  • Ökad kunskap om stroke till allmänheten genom European Stroke Organisation Conference

Ökad kunskap om stroke till allmänheten genom European Stroke Organisation Conference

Främjande av folkhälsa, mediaaktiviteter samt öka intresse för högre utbildning

Ett av föreningen European Stroke Organisations syften är att utveckla och främja professionell och offentlig utbildning. Stroke Center West, som är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, var lokal värd i Göteborg för 2018 års ESO-konferens. Målen för centret är bland annat att minimera antalet personer som drabbas av stroke och att arbeta med folkhälsofrämjande frågor. Den lokala värden och ett antal lokala intressenter identifierade möjligheten att använda konferensen för att utbilda allmänheten i hur man upptäcker stroke och hur man förhindrar stroke genom fysisk rörelse. De ville också skapa intresse för högre utbildning och forskning bland unga.

Exempel på aktiviteter under mötet:

  • Strokeforskare besökte fyra gymnasieskolor för att informera vetenskaps- och sjukvårdsstudenter om stroke och hur det är att arbeta som läkare och forskare, med efterföljande studiebesök på kongressen.
  • Ett kostnadsfritt offentligt seminarium för 250 deltagare hölls om förebyggande av stroke samt rehabilitering, med en panel av experter och patienter.
  • En kostnadsfri offentlig föreläsning om stroke och fysisk aktivitet hölls i samband med Göteborgsvarvet.
  • Som vårdgivare bjöd Västra Götalandsregionen in delegater att springa i sin startgrupp ”Run FAST Against Stroke” i Göteborgsvarvet, samt lyfte fram löpning som ett sätt att förebygga stroke.
  • Riktade medieinsatser resulterade i en omfattande mediebevakning med fokus på patientperspektivet.
Delegates at the ESOC 2018 Conference were invited to run in the region’s main healthcare provider’s dedicated starting group in the annual Gothenburg Half Marathon: Run FAST Against Stroke, with the connection of running as a method to prevent stroke.

Du kanske även är intresserad av:

Hälsa
Legacy/Impact
Möte/Kongress

Fokus på forskning om hälsosamt åldrande

2019 satte AgeCap fokus på åldrande och ålderism i hela Göteborg och Västsverige. I samband att de stod värd för…

Inkontinensmötet i Göteborg som satte forskningen i rörelse

Efter att Göteborg Continence Research Centre stod värd för ett möte 2019 har forskningen på centret ökat och fler forskare…

Hälsosammare befolkning

När Göteborg stod värd för International Forum on Quality and Safety in Healthcare 2022, nyttjade staden, arrangörerna och deras strategiska…