- Hem
- Goda exempel
- Matfestival skapar möten i Biskopsgården
Matfestival skapar möten i Biskopsgården
1–2 oktober dukades det upp för matfestival i Biskopsgården med matkreatörer från hela området. Förutom att bjuda på mat hölls workshops, loppisar samt en rad andra aktiviteter.
Arrangerade gjorde Bo Bra som är en samverkan mellan Socialförvaltningen Hisingen, fastighetsägare Göteborgs Lokaler, Willhem, Balder, Poseidon och Bostadsbolaget. Göteborg & Co var med och stöttade med evenemangskompetens, både strategiskt och operativt samt möjliggjorde att en fotograf kunde dokumentera evenemanget.
Under två dagar kunde besökare komma till matfestivalen i Biskopsgården där matkreatörer från tio olika länder sålde mat för 20 kr tallriken. Festivalen blev en succé och totalt tog sig 800 besökare dit för att ta del av matkultur från området.
Förutom mat fanns det bland annat hoppborg, henna- och ansiktsmålning, grafitti-workshop, loppis & hopprepsverkstad. Människorna bakom festivalen bestod framför allt av enskilda biskopsbor och föreningar från området. Tält, bord och tallrikar förbereddes av arrangören Bo Bra med stöd av FC Hisingen och Somaliska Akademiker som hjälpte till med praktiska uppgifter och förberedelser. Samtidigt medverkade andra lokalt etablerade aktörer som Stadsmissionen, Fritidsgården Vårvinden, hyresgästföreningen Höstbo, Invånarguiderna och Ryabeats på olika sätt.
Det var spännande, jag var verkligen taggad. Det är kul att träffa folk från andra kulturer och bra tillfälle att öva svenska.
— Furkan, deltagare på matfestivalen
En matfestival för att skapa möten och tillit
Målgruppen för matfestivalen var framför allt invånarna som bor i området samt barn och ungdomar. Diverse rapporter från bostadsområdet har visat att deltagandet och tilliten till andra människor är låg i Västra Biskopsgården samtidigt som en hög andel av invånarna uppger att de upplever social isolering. Matfestivalen var således en insats för att öka deltagandet, inflytandet samt tilliten både till stadens institutioner och till grannar. Detta gjordes genom att ta vara på den stora mångfald i matkultur som finns i Biskopsgården och samla människor i samband med matupplevelse och aktiviteter i deras närområde. Ett ytterligare syfte med eventet var att skapa flöde mellan norra och södra Biskopsgården och på sikt också mellan Biskopsgården och andra delar av Göteborg.
Flera önskemål om att skala upp festivalen
I nuläget planerar Bo Bra för uppskalning och utveckling av Matfestivalen till år 2023, parallellt som det undersöks hur bäst kontakten hålls med årets deltagare inför nästa års event. Exempelvis genom matträffar 1 gång per månad med start i vinter. Detta för att stärka medägande i eventet av de som lagar mat, för att fortsatt låta matfestivalen som koncept fungera som en social yta där boende kan lära känna varandra, och för att ta till vara på engagemanget från som var med och deltog under årets event.
Det vore toppen om det var större utrymme och många kulturer. Det skulle även vara bra om det kunde vara live musik från olika kulturer.
— Sezai, besökare på matfestivalen
Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med Biskopsgårdens matfestival även 2023. Evenemanget bidrar till gemenskap och stolthet i Biskopsgården samtidigt som det kan erbjuda en unik matupplevelse och få fler Göteborgare att hitta till stadsdelen, säger Sarah Marting, enhetschef på Göteborg & Co.