Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborg på första plats bland hållbara destinationer i världen 

Göteborg på första plats bland hållbara destinationer i världen 

Första platsen, Leadership Award, gick till Göteborg när Global Destination Sustainability Movement (GDSM) avslöjade resultatet av årets världsrankning. Priset delades ut på den årliga turismkongressen City DNA i Valencia på onsdagskvällen. Utmärkelsen ges till den destination som bäst uppfyller kraven i jämförelsen Global Destination Sustainability Index.

Katarina Thorstensson, hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co (mitten) tar emot priset, tillsammans med Petra Susek (City Destination Alliance) och Guy Bigwood (GDS-Movement).

— Vi är oerhört stolta. Detta är återigen ett fantastiskt och viktigt erkännande av Göteborgs långsiktiga hållbarhetsarbete, för oss som destination, och till alla bidragande intressenter. GDS-indexet har varit en kraftfull hävstång i utvecklingen av vår destination, och det är fantastiskt att se att allt fler destinationer deltar i detta avgörande arbete, säger Peter Grönberg, VD för Göteborg & Co. 

Global Destination Sustainability Index (GDSI) är en jämförande ranking som startade 2016 av organisationen Global Destination Sustainability Movement. Sedan starten har Göteborg placerats i topp samtliga gånger. Det är hållbarhet ur alla dimensioner som mäts; ekologisk, social och ekonomisk. Men för att komma högt i rankingen så gäller det inte bara att besöksnäringen med anläggningar och hotell är engagerade och delaktiga, utan också hur staden i stort arbetar med hållbarhetsfrågor. 

I årets mätning deltog drygt 100 städer från hela världen. Göteborg tog topplaceringen (94,64%) framför Oslo (92,46%) och Köpenhamn (91,73%). Marginalerna var inte stora vilket visar att allt fler destinationer arbetar aktivt och framgångsrikt med hållbarhetsfrågorna. 

Hållbar destination 2030 

Destinationen Göteborg, med sina 13 kommuner, har som övergripande mål att vara en hållbar destination, för alla. Det innebär att Göteborg ska vara en välkomnande och inkluderande destination, ha en växande och välmående näring, och att vara en miljö- och klimatsmart destination. 

Med sitt Program för destinationsutveckling 2023–2030 är Göteborg en av fåtal destinationer i världen som i många år arbetat så långsiktigt och målmedvetet med hållbar destinationsutveckling.   

Läs mer om GDSI och alla städers resultat:  https://www.gds.earth/