Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborg får Sveriges största visualiseringsdom

Göteborg får Sveriges största visualiseringsdom

I juli öppnade Universeum Widsome – en domteater med världsledande visualiseringsteknik. Här får vi uppleva rymdresor, bombastiska filmeffekter och människans minsta beståndsdelar på en 360-graders skärm.

Den sfäriska byggnaden i trä har blivit ett landmärke i Göteborg. En gigantisk dom, ritad av Gert Wingårdh, som huserar en 443 kvm stor projiceringsyta och tar 150 sittande besökare med på en resa ut i rymden, ner i havets djup och bakåt i historien till en tid då dinosaurier härjade på jorden. 

Tre produktioner kommer visas under sommaren 2023. Filmen STORT, som visas i 3D, är en resa ut i rymden genom tid och rum som baseras på verkliga data från bland annat NASA. 

Till de yngre besökare visas Legenden om det förtrollade korallrevet, där tre fiskkompisar ger sig ut på ett äventyr över det förenade havet för att hitta ett nytt hem.

Den tredje produktionen, Dinosaurier, är en berättelse om överlevnad, som avslöjar hemligheter om dinosauriers öden (dog verkligen alla ut eller finns det dinosaurier på jorden idag?). Nya produktioner kommer att adderas löpande. 

En nationell satsning 

Med visualiseringsteknik skapas förståelse för fenomen och skeenden som är för små, för stora, för snabba eller för långsamma för människan att överblicka.

Universeums visualiseringsdom är en del av den nationella satsningen ”Wisdome project”. Inom projektet samverkar Universeum med fyra svenska vetenskapscentrum: Visualiseringscenter C i Norrköping, Curiosum i Umeå, Science Center Malmö Museer och Tekniska Museet i Stockholm.