Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborg behåller förstaplatsen bland hållbara destinationer i världen

Göteborg behåller förstaplatsen bland hållbara destinationer i världen

Världsledande på hållbarhet. För sjätte året i rad placerar sig Göteborg i topp som mest hållbara destination. På onsdagen avslöjades resultatet av Global Destination Sustainability Index 2022, där 70 städer i världen deltar.

Göteborg utnämnt till världens mest hållbara destination. Katarina Thorstensson, Göteborg & Co, tog emot utmärkelsen vid ICCA:s världskongress i Krakow. Bild: Ellen Gribing/Göteborg & Co

– Detta är ett fantastiskt erkännande av Göteborgs långsiktiga hållbarhetsarbete. Att lyckas behålla topplaceringen för sjätte året är en prestation som visar att staden och besöksnäringen tar hållbarhetsarbetet på allvar och utmanar andra städer att göra detsamma, säger Peter Grönberg VD för Göteborg & Co.

Global Destination Sustainability Index (GDSI) är en jämförande ranking som startade 2016 av organisationen Global Destination Sustainability Movement. Sedan starten har Göteborg placerats i topp samtliga gånger. Det är hållbarhet ur alla dimensioner som mäts; ekologisk, social och ekonomisk. Men för att komma högt i rankingen så gäller det inte bara att besöksnäringen med anläggningar och hotell är engagerade och delaktiga, utan också hur staden i stort arbetar med hållbarhetsfrågor.

– Oerhört roligt att än en gång stå överst på listan. Konkurrensen är glädjande nog tuffare än någonsin vilket också är viktigare än någonsin. Vi vill vara föregångare och såklart behålla positionen, det sporrar oss och gör destinationen attraktiv. Att kunna erbjuda ett hållbart utbud och en turism som ger mer än den tar är till nytta för vår näring, för göteborgarna och de som besöker oss, säger Katarina Thorstensson hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co.

GDSI är en bred mätning av hur bra städerna är på att arbeta med hållbarhet och som bygger på samverkan och allas bidrag med partners inom besöksnäringen och staden. Bedömning och poängsättning görs utifrån 71 olika kriterier som täcker in allt från utsläpp av växthusgaser, återvinning, tillgänglighet, inkludering, trygghet och säkerhet, hållbarhetscertifierade hotell och restauranger till om det finns hållbarhetsstrategier hos både offentliga och privata aktörer.

Läs mer om GDSI och alla städers resultat: The Global Destination Sustainability Movement (gds.earth)