Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Från krigets Ukraina till turistbyrån i Göteborg

Från krigets Ukraina till turistbyrån i Göteborg

För nio månader sedan förändrades tillvaron för Lidia Fedchuk och Anna Vilchynska på turistbyrån i Lviv. Kriget stoppade turisterna och istället har de fått hjälpa internationell media och sina egna medborgare under de mest fruktansvärda tider. Denna vecka är de i Göteborg för att ta emot en europeisk turismutmärkelse.

Det tog ett dygn för Anna Vilchynska och Lidia Fedchuk att ta sig till Göteborg. Där ska de delta i City Destinations Alliance konferens för europeiska turistbyråer och ta emot en utmärkelse. Bild: Stefan Gadd

Lviv ligger bara några mil från den polska gränsen till Ukraina. Ett normalt år kommer många utländska turister för att besöka staden som 1998 utnämndes till ett av UNESCO:s världsarv. Men när Ryssland invaderade landet den 24 februari förändrades allt.

– För mig var det uppenbart vad som skulle hända. Två veckor innan började hela staden förberedas. Alla fick göra krislådor, testa alarmsystem och lära sig var skyddsrum finns. Turistbyrån gjordes om till presscenter för utländsk media som öppnade dagen efter invasionen, säger Lidia.

Men det var inte bara utländsk media som kom till turistbyrån. Dess läge nära järnvägsstationen gjorde den till samlingsplats för flyktingar från andra delar av Ukraina. Städer som Charkiv och Mariupol som blev hårt attackerade. Lidia och många andra öppnade sina hem för dem.

Utanför turistbyrån satte personalen upp en karta där de som flytt kunde sätta en nål på platsen de kom ifrån. Efter ett tag blev kartan så tung av alla nålar att den nästan kollapsade och fick flyttas in i lokalerna.

Kartan med nålar vid turistbyrån i Lviv. Varje nål sattes dit av en människa på flykt. Bild: Anna Vilchynska

Mycket av förberedelserna handlar om hur man överlever. Personalen på turistbyrån har utbildats i hur man skyddar sig mot en attack med kemiska vapen och hjälper hotell och andra företag i turismsektorn med information och kunskap.

Lviv har skonats från de värsta attackerna. Men ofta ljuder flyglarmet över staden och man måste söka skydd. Ibland flera gånger per dag, ibland mer sällan.

En del turister tillbaka

– Det innebär alltid att det man planerat ställs på ända. Man vänjer sig men jag vill egentligen inte vänja mig. Vi har faktiskt börjat få tillbaka en del turister från andra delar av Ukraina som vill besöka gallerier eller göra andra normala saker, säger Lidia.

Den 24 – 25 november håller europeiska turismorganisationen City Destination Alliance en konferens i Göteborg. Runt 80 personer från turistbyråer i 23 länder samlas på Svenska Mässan. Lidia och Anna är speciellt inbjudna för att ta emot utmärkelsen Hostmanship Award 2022.

”Utmärkelsen går till professionella turistinformatörer som gjort något exceptionellt för sin stad. I detta fall går det långt utöver vad som är normalt. Turismproffsen i Ukraina har visat enorm tapperhet, men också andra mänskliga värden som generositet och motståndskraft och blivit ett föredöme för oss alla som jobbar med offentlig service.”

Pablo Ortega Novillo, ordförande för City DNA Tourist Information Centres Knowledge Group

De många flyktingarna i Lviv har också fört med sig positiva sidor. Staden har blivit ett nav för kulturliv och affärer då många flyttat sin verksamhet dit.

Läkare från hela världen

– Det öppnats restauranger med mat från andra regioner så vi har fått några helt nya kök. Det har också varit kraftiga reaktioner mot kriget från kulturen och projektet UNBROKEN har startats för att ge hjälp till dem som blivit svårt skadade, säger Anna.

De utländska journalisterna är numera färre. Istället har läkare från hela världen kommit till Lviv för att hjälpa till att behandla patienter på sjukhusen. Museer och gallerier som har skyddsrum tillåts hålla öppet, men många konstföremål skyddas genom att hållas gömda.

Just nu försöker man planera hur staden ska smyckas inför julen. Kommer den stora julgranen som vanligt att sättas upp och hur ska den i så fall få belysning när elektriciteten är kraftigt ransonerad.

– Vi hoppas att kriget ska sluta snart men vet inte när. Vi kan bara fortsätta arbeta och hoppas och steg för steg gå tillbaka till det som är normalt, säger Anna.