Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Nytt nätverk mot prostitution och människohandel inom besöksnäringen

Nytt nätverk mot prostitution och människohandel inom besöksnäringen

Igår den 18e oktober var det EU:s Anti-trafficking Day – en särskild dag för att uppmärksamma och bekämpa människohandel. Stora delar av Göteborgs besöksnäring samlades på Hotel Riverton för att genomföra en konferens runt ämnet arrangerad av Göteborg Stad, Länsstyrelsen och Polisen i ämnet men även starta upp ett helt nytt nätverk för att motverka människohandel och prostitution – Nätverket mot prostitution och människohandel i väst.  

1 av 10 män har köpt sex i Sverige enligt undersökningar men mörkertalet är stort. I andra länder kan det vara lagligt att köpa sex, därför är turister och affärsresande särskild viktiga att informera om vår sexköpslag och hur det fungerar i Sverige. Här har aktörerna i besöksnäringen en viktig roll att både upplysa sina besökare på tex hotell och mötesanläggningar men även sin personal så att även de vet vilka lagar som gäller. Att motverka sexhandel på hotell är nämligen inte bara en CSR-fråga. Enligt den svenska kopplerilagstiftningen är ett hotell skyldigt att agera om man upptäcker ”sexköp” i de egna lokalerna. 

”Göteborgs stad har arbetat med dessa frågor i över 20 år för att motverka prostitution och stötta de som utsätts. Nu är det dags för just besöksnäringen att få möjlighet till att samverka mer aktivt och belysa detta problem. Ett nätverk där stadens aktörer tillsammans med de olika myndigheterna kan samverka och dela med sig av erfarenheter och även lätt komma i kontakt med både frivilligorganisationer och kommunens stödenheter tror vi kan skapa en stor skillnad” säger Tasso Stafilidis, strateg på Göteborg & Co som var en av moderatorerna på konferensen.   

Emma Carlsten från Clarion Hotel Post var uppe på scen tillsammans med RealStars grundare Malin Roux Johansson. RealStars grundades i Göteborg och arbetar för en bättre värld fri från trafficking på bred front bland annat med sitt välkända koncept Hotels Aginst Trafficking. RealStars förser hotell med effektiva verktyg för att motverka trafficking och samarbetar med både stora hotellkedjor och enskilda hotell. 

Emma Carlsten berättar att de utbildar personal löpande genom RealStars och speciellt viktiga är de som jobbar i receptionen och städ som har störst möjlighet att upptäcka eventuell prostitution. ”Vi har ett ansvar som en stor spelare och kan förhoppningsvis göra skillnad om vi tar ställning och visar att detta aldrig är OK hos oss. Alla hotell borde jobba aktivt mot prostitution, det finns ingen ursäkt att tex inte stötta Realstars arbete”. 

En av besökarna på konferensen var Lina Ekblom, hotellchef på Hotel Flora i centrala Göteborg. 
”Vi var faktiskt det första hotellet i Göteborg som började arbeta med RealStars och det har gett tydliga resultat. Vi har tillexempel information på rummet och på nyckelbrickor.  Överlag är vi väldigt förskonade tack vare hotellets storlek och vår receptions placering som gör att vi har bra uppsikt över alla som går upp till sina rum men det är väldigt viktigt att fortsätta jobba aktivit eftersom problemet finns kvar i samhället och i staden runt omkring oss. ” 

Nätverket mot prostitution och människohandel i väst kommer att ha 4 möten om året och alla aktörer inom besöksnäringen (hotell, taxibolag, restauranger, festivaler, kulturinstitutioner etc) som önskar anmäler sitt medlemskap i nätverket samt utser 1-2 kontaktperson/er som ingår i nätverket och deltar i gruppens arbete.