Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Hälsoevent i Nordstan när ett av världens främsta hälsomöten hålls i Göteborg

Hälsoevent i Nordstan när ett av världens främsta hälsomöten hålls i Göteborg

Den 20–22 juni hålls ett av världens främsta hälsomöten, International Forum on Quality and Safety in Healthcare, i Göteborg. Samtidigt som expertis från hela världen besöker kongressen bjuds göteborgarna in till ett hälsoevent i Nordstan av Göteborgs 400-årsjubileum den 21 juni.

Gothenburg Green World

I Nordstan är alla välkomna för inspiration till ett mer hälsosamt liv. Träffa en personlig tränare från Friskis och Svettis, köp Föreningen Grundens handgjorda unika praliner, lär dig mer om hur IFK Göteborg jobbar med barn och unga och mycket mer.

–  I år sätter vi i Göteborg och inom jubileumsarbetet extra fokus på hälsa, säger Annika Lotzman-Sandelind, processledare på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum. Tillsammans kan vi bidra till en mer välmående stad och region och eventet i Nordstanär ett sätt att lyfta goda exempel på verksamheter som arbetar med hälsa varje dag. Detta stora område som omfattar alltifrån exempelvis mat, motion, rekreation och psykisk hälsa till delaktighet, demokrati, kultur och livsmiljöer.

Under International Forum kommer drygt 2 000 delegater från hela världen till Göteborg. Ett av konferensens del-teman är ’’Population and Public Health’’ – alltså hälsa i befolkningen.

– Vi jobbar tätt tillsammans med arrangörer och lokala intressenter för att skapa mervärde kring de kongresser som Göteborg står värd för och samtidigt bidra till positiva samhällseffekter. Ett av International Forums teman handlar om hälsa i befolkningen. Det passade därför bra att knyta ihop med Göteborgs 400-årsjubileums fokus på hälsa, säger Ulrika Scoliège, projektledare för organisationsmöten på Göteborg & Co.

En av aktörerna som deltar både på kongressen och på eventet i Nordstan är Livsstilsverktyget som forskare vid Göteborgs universitet har tagit fram. De har upptäckt att något så enkelt som en stund med ett digitalt verktyg varannan vecka kan ge ett nytt sätt att förebygga och hantera livsstilssjukdomar. I samarbete med Göteborgs 400-årsjubileum välkomnas allmänheten att använda Livsstilsverktyget och samtidigt delta i en av Sveriges största forskningssatsningar för folkhälsan.

Kom i gång med verktyget via goteborg400 | Livsstilsverktyget.

Om hälsoeventet i Nordstan

Datum: 21 juni 2022
Tid: 12–16
Plats: Nordstan
Deltagare: Föreningen Grunden, Hitta ut, Friskis & Svettis, AgeCap – Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, Skyddsvärnet, Ronald McDonald Barnfond, Ågrenska, Jontefonden, Livsstilsverktyget, IFK Göteborg, Göteborgslokaler Sommartorget, Göteborgs 400-årsjubileum.

Om International Forum on Quality and Safety in Healthcare

International Forum är en mötesplats för forskare, experter, verksamhetsutvecklare, chefer och medarbetare, patienter och närstående. Målet är att bidra till ökad kvalitet och säkerhet inom vård och omsorg. Kongressen har också ett tydligt befolknings- och samhällsperspektiv, med starkt fokus på ett främjande, förebyggande hälsoarbete och samskapande med invånare och patienter. Det är andra gången kongressen hålls i Göteborg, och det kommer drygt 2 000 deltagare från hela världen. Några av huvudtalarna på kongressen är Klas Bergling, Tim Bergling Foundation och Carolina Klüft, Generation Pep.

Home – International Forum Gothenburg 2022 (bmj.com)

Om Göteborgs 400-årsjubileum
Sommaren 2023 välkomnar vi göteborgare och besökare från hela världen till Göteborgs Jubileumsfirande. Programmet inleds med Göteborgs 400-årsfest 2–6 juni och följs av Prototyp Göteborg med staden som utställning 2 juni–3 sep, samt ett pärlband av firande med jubileumssatsningar, 100-åriga institutioner med mera. Det hela avrundas i samband med bland annat Frihamnsdagarna, GöteborgsVarvet Marathon och Göteborgs Kulturkalas med en extra jubileumsprägel.

Vägen fram är lika viktig som själva firandet. Varje år sedan 2014 har arbetet med Göteborgs 400-årsjubileum haft ett särskilt tema. Dessa fokusår har skapat unika möjligheter till breda samarbeten och plattformar för att engagera hela staden. 2022 är Hälsa i fokus. Syftet är att skapa deltagande kring hälsofrågor för att bidra till en mer välmående stad och region. Arbetet utgår från folkhälsopolitikens åtta målområden, däribland inflytande och delaktighet, levnadsvanor och miljö.

Goteborg2023.com