Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Hallå där Katarina Thorstensson, hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co

Hallå där Katarina Thorstensson, hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co

Göteborg har fem år i rad blivit utnämnd till världens mest hållbara destination och det ligger en hel del arbete bakom. Ett arbete där samverkan är betydande och hela staden bidrar. Hållbarhet i Göteborg är ju faktiskt lika självklart som västkustsallad till halv special. Eller?

Katarina Thorstensson arbetar som hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co. Vi fick möjlighet att ställa några frågor till henne. Om stadens hållbarhetsarbete, framtiden och hur hela Göteborg kan bidra till en ännu mer hållbar värld.

Göteborg är just nu världens mest hållbara destination enligt Global Sustainability Index. Vad betyder det för staden?

Mycket. Global Sustainability Index (GDS-Index) har väldigt gott rykte. Och spelar också allt större roll för mötesarrangörer i valet av destination. Förra året var intresset att vara med större än någonsin med över 73 deltagande städer från hela världen.

Att Göteborg är världens mest hållbara destination, kanske inte är en reseanledning i sig. Men vi kan se att personer som reser hit, ofta gör mer aktiva hållbara val, när det gäller boende eller mat och upplevelser. Det kan till exempel handla om att man väljer en restaurang som arbetar med lokala råvaror eller bor på hotell som jobbar framåt i sitt hållbarhetsarbete. Vi guidar dem rätt på våra hemsidor.
Göteborg är också utnämnd av Lonely Planet till den bästa hållbara staden i världen att besöka 2021, och det är jätteroligt. Och ytterligare ett kvitto på att staden är världsledande och ligger i framkant.

Du har i tidigare intervjuer pratat om stadens långsiktiga samarbete när det kommer till hållbarhet och den position Göteborg har i dag. Vad menar du med det?

Att alla bidrar och är engagerade i hållbarhetsarbete i staden. GDS-Indexet mäter hela stadens arbete när det kommer till miljön och sociala aspekter, men också hela turism- och besöksindustrins arbete. Och destinationsbolagets – vårt bidrag.

Är det självklart att alla aktörer tänker hållbart och bidrar? Gör alla det?

Nja, väldigt många gör det och det blir viktigare och viktigare. I Göteborg är vi bra på det. Andra städer i världen är inte lika bra på det. Men alla i besöksnäringen kan göra något och göra aktiva hållbara val i sin egen verksamhet. En miljöcertifiering är också ett kvitto på att man gör rätt.

Hur ser du på framtiden och Göteborgs hållbarhetsarbete?

Göteborg är genom ledarskapet en förebild när det kommer till hållbarhet. Men vi lär oss fortfarande. Vi lär oss av andra destinationer och de lär sig av oss. Göteborg kommer att fortsätta vara med i GDSI-mätningarna. Det är en morot och tillsammans arbetar vi mot en bättre, mer hållbar värld. Och med tillsammans menar jag alla aktörer i staden. Vi på Göteborg & Co gör ju varje år utskick till anläggningar, hotell och PCO:er i Göteborg, där vi frågar om miljöcertifieringar och policies. Det har vi gjort även i år och utskicket gick faktiskt ut i dagarna. Det är ett jätteviktigt underlag i mätningarna. Vi vill ju hamna i topp i år igen! Men det är såklart också viktigt när vi marknadsför Göteborg. Så om ni som läser detta har fått förfrågan, svara gärna på den. Ditt företag är viktigt.

Kungsparken i solnedgång.
Kungsparken. Foto: Superstudio D&D AB/Göteborg & Co