Hoppa till innehållet
Choose language

Gästnattstatistik oktober 2021

Gästnattstatistik för oktober 2021 som berör Göteborgsregionen, storstadsregionerna samt resten av landet finns nu tillgänglig på interaktiva sidan Gästnattskollen. Där kan ni själva välja vilken statistik, period eller geografiskt område ni vill titta på, eller jämföra med. Dessutom kompletteras statistiken med en djupare analys av storstadsregioner, svenska övernattningar och internationella marknader.

Restriktionerna lättade i samband med skiftet september/oktober vilket öppnade upp för aktiviteter som vi avstått ifrån. De sena sommarmånaderna (juli-augusti) hade delvis öppnat upp för nya möjligheter men i september återinträdde vardagen innan restriktionerna alltså lättade.

Privatnyttjandet av besöksnäringen accelererade ganska snabbt eftersom det baseras på individens drivkraft, medan affärsresandet fortsatt utvecklades mycket mer försiktigt.

Det kommer ta lång tid innan vi ser återhämtning för internationellt resande som fortsatt är förknippat med restriktioner och oro.

Övernattningar:

I oktober 2021 hade vi i Göteborgsregionen 385 000 övernattningar varav 314 000 var svenska besökare. 18% utländska gästnätter är en toppnotering sedan pandemins start våren 2020.

Totalt antal övernattningar i kommersiella boendeanläggningar i oktober 2021 jämfört med oktober 2019:

Göteborgsområdet: -6% (sep: -21%)

Stockholmsområdet: -38% (sep: -33%)

Malmöområdet: -10% (sep: -23%)

Riket exkl. storstadsregionerna: +4% (sep: +7%)

SUMMA SVERIGE: -15% (sep: -12%)

Vi har i samband med restriktionslättnaderna en varierad utveckling. Jämfört med september utvecklas Göteborg och Malmö positivt, medan Stockholm utvecklas negativt. Områdena utanför storstäderna fortsätter utvecklas positivt och har alltså fler övernattningar nu än innan pandemin (men sämre än i september)

I Göteborg har svenska besökare ökat med 2% medan utländska besökare minskat med 32% jämfört med september 2019. Den minskningen har tidigare månader legat över 50%.

Kommunnivå:

Utvecklingen för de kommersiella boendeanläggningarna i de mindre kommunerna har åter blandad utveckling jämfört med samma månad 2019. Nettot är +1%, men variationen är rätt stor med Mölndal (+15%) som lokomotiv medan de flesta ligger nära +/-0. Härryda (-16%) och Partille/Lerum/Alingsås (-8%) sticker ut negativt.

Det innebär en udda komplexitet att skriva analystexter på historisk data som den vi får från SCB, med ett par månaders eftersläp, eftersom vi samtidigt har data från andra källor och nyheter i realtid som handlar om liknande ämnen.