Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Biskopen välsignar Pilgrimsleden Göta Älv

Biskopen välsignar Pilgrimsleden Göta Älv

5 juni välsignar Göteborgs stifts biskop Susanne Rappmann Pilgrimsleden Göta Älv. Ceremonin sker i Nylöse kyrka och följs av en vandring på ledens sista etapp genom Göteborg till Masthuggskyrkan i Göteborg. Den gemensamma vandringen som har pågått hela veckan, med start i Lödöse, är en del av Göteborgs 400-årsfirande.

– Vandring är en stark reseanledning för många och Pilgrimsleden Göta Älv är ett välkommet inslag för den som både vill vandra och uppleva staden. Kombinationen av natur, andlighet och de historiska inslag som leden kantas av gör Pilgrimsleden Göta Älv till en upplevelse som har något för alla, säger Annelie Karlsson, turistbyråchef på Göteborg & Co.

Den 5 juni inleds välsignelsen i Nylöse kyrka med violinspel och musik. Strax där på invigningstalar biskop Susanne Rappmann och välsignar Pilgrimsleden Göta Älv. Efteråt följer vandring längs leden mot Domkyrkan, Tyska kyrkan och Masthuggskyrkan med ett stopp vid Nobelplatsen för ett teater- och musikframträdande. Musik, poesi och framträdanden sker i samarbete med Konsert och motionär, Knutpunkt, InDiiD och GAC med stöd av Västra Götalandsregionen och Kulturrådet. Vandringen är ett samarbete mellan Göteborg Domkyrkoförsamling, Tyska kyrkan och Pilgrimscentrum i Göteborg.

Under tre år har arbetet pågått med att kvalitetssäkra etappen och att uppdatera markeringar längs Pilgrimsleden Göta Älv.

 – Under sommaren arbetar vi med att märka upp den sista delen av Pilgrimsleden Göta Älv som går genom Göteborg. Vi tar också fram en ny karta som visar vart leden går i staden, säger Johan Norling, ansvarig för projektet på Västkuststiftelsen.

Fakta:

  • Pilgrimsleden Göta Älv sträcker sig 12 mil från Masthuggskyrkan, i centrala Göteborg och går via Ale, Lilla Edet, Trollhättan och slutligen till Vänersborg.
  • Inne i Göteborg går etappen från Masthuggskyrkan via Skansen Kronan vidare mot Domkyrkan till Göteborgs turistbyrå och Trädgårdsföreningen. Leden följer sedan vallgraven ut ur stan mot Redbergsplatsen och via Slakthusområdet till Gamlestaden.
  • Längs leden har människor bott i 7000 år och här finns ett kulturarv från bronsåldern, järnåldern, vikingatiden och medeltiden.
  • Pilgrimsleden Göta Älv är en del av den större Pilgrimsleden som sträcker sig till Nidaros (Trondheim) som var ett av de viktigaste pilgrimsmålen i Norden under medeltiden.
  • Om du önskar att vandra i grupp så organiserar Pilgrimsleden Göta Älv olika vandringar. Se ”Vandra ihop” på Pilgrimsleden Göta Älvs webbsida.