Hoppa till innehållet
Choose language

Agnes Wold är årets göteborgare 2020

Hon har blivit hela Sveriges coronapedagog och i torsdags 3 december blev Agnes Wold dessutom årets göteborgare i direktsändning hos Sveriges Radio P4.

Agnes Wold med blommor och specialgjord löpsedel. Foto: Anders Storm

Det brukar ske inför en stor publik i Nordstan. Men i år blev utnämningen av årets göteborgare utan publik i en av Sveriges Radios studior. Med gott om utrymme mellan huvudpersonen, programledare Teddy Paunkoski och andra medverkande.

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Men hon är också välkänd från Vetenskapsfestivalen, åtskilliga framträdanden i radio och tidningar samt twittrare med över 77 000 följare.

Göteborg & Co:s vd Peter Grönberg överlämnade diplom och läste juryns motivering.

Utnämningen av Årets Göteborgare startade 1993. Den utses av en jury som består av representanter från Göteborg & Co, tidningen GT och Sveriges Radio P4 Göteborg. Juryns motivering av Agnes är:

Agnes Wold är professor och folkbildare. Utrustad med kunskap baserad på forskning, kryddat med en god portion humor och formuleringskonst, är hon en vetenskaplig influerare av stora mått. Under pandemi-året har hon använt alla till buds stående media för att sprida förnuft och sans i en svårtolkad omvärld. Agnes Wold bidrar stort till Göteborgs rykte som kunskapsstad och är en värdig Årets Göteborgare 2020.

Lyssna på Agnes Wold på Sveriges Radio eller på tidningen GT.