Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Nu ska nio ljuskonstverk sättas upp i Göteborg

Nu ska nio ljuskonstverk sättas upp i Göteborg

Till första advent ska de tändas som en del av Julstaden, de nio spektakulära ljuskonstverken som tillsammans bildar en ljuskonstpromenad genom Göteborg. Nu har de anlänt till Göteborg och ska under veckan installeras.

Ett år när mycket ställs in bjuder Göteborg på mer konstnärlig ljussättning än någonsin. Det handlar om nio unika ljuskonstverk som placeras ut i innerstaden, och tillsammans bildar de en ljuskonstpromenad från Trädgårdsföreningen till Domkyrkan.

– Alla ljuskonstverk representerar sina egna kopplingar till temat ”hjärta”, och förmedlar orden värme, kärlek och omtanke på sina egna sätt. Med denna utställning vill vi sprida ljus, värme och samhörighet under den tid på året som är som mörkast, säger Madeleine Rexius, koordinator på Göteborg & Co för Julstaden.

Julstaden i Göteborg 2020 börjar på första advent, den 29 november, i år med coronasäkrade upplevelser.

Detta är de nio ljuskonstverken:

Desire av UxU Studio, Taiwan
Gjord av 1500 ljusrör illustrerar Desire mängden av information dina läppar kan förmedla. Från sidan kan du se ett hjärtslag. Våra hjärtan slår snabbare med starka begär. Plats: Trädgårdsföreningen.

On the Wings of Freedom av Aether & Hemera, Italien
Dessa glimrande fjärilar svävar tillsammans uppåt och skapar en orkan av ljus och kreativitet. De illustrerar hur teknologin förändrar oss som samhälle och hur lite vi tänker på det. Plats: Trädgårdsföreningen.

Our House / Rhizome av Tom och Lien Dekyvere, Belgien
Solidaritet och samarbete översatt till konst. Ett nät, skapat av hundratals meter belyst rep, formar ett hus och visualiserar alla de kontakter människor skapar online och offline på olika sätt. Plats: Trädgårdsföreningen.

Talking Heads av Viktor Vicsek, Ungern
De här spektakulära huvudena visar känslor och pratar med varandra med hjälp av ljus i stället för muskler. Varje huvud har ungefär fyra tusen LED-lampor för att visa olika ansiktsuttryck. De för ett samtal. Plats: Bältesspännarparken och utanför Stora teatern.

Nexus av Viktor Vicsek, Ungern
Nexus betyder en viktig koppling mellan delar av ett system eller en samling av föremål. När ljus möter vatten och himmel. Delarna, som består av 200 ljusrör, skapar en enhet som mjukt rör sig uppåt mot himlen. Plats: Basargatan

Today I Love You av Massimo Uberti, Italien
“Today I love you.” En enkel men magisk fras, som från en dröm du inte vill ska ta slut. Du må älska mig idag men gör du det i morgon? Frasen, som är skriven i ljus, låter dig upplyftas av orden om och om igen, med förhoppningen om att den ska yttras av alla varje dag. Jag älskar dig idag, liksom jag kommer att göra även i morgon. Plats: Kungsparken.

Reflecting Holons av Michiel Martens och Jetske Visser, Nederländerna
Den här kinetiska installationen försätter sin publik i en magisk känsla av ljus och rörelse. Olje-liknande, transparent folie i kombination med digital styrning skapar en visuell enhet som reflekterar ljuset runt omkring som om de vore vattendroppar. En bro mellan det analoga och det digitala. Plats: Vallgatan 36

My Light is your Light … av Alaa Minawi, Libanon
My light is your light … handlar om varandets osäkerhet. De sex figurerna som är gjorda i neon representerar människor på flykt och visualiserar enligt konstnären deras mjuka och lugna ljus. Plats: Domkyrkan.

Birds Fly around with You av Masamichi Shimada, Japan
Denna installation är baserad på zoetropen, föregångaren till biografen, och förtrollar ung som gammal. När en besökare kommer nära startar maskineriet. Fåglarna lyser upp en efter en och skapar en illusion av att de flyger. Ju fler besökare som rör sig runt konstverket, desto fler fåglar kommer att flyga. Plats: Domkyrkan.

Karta över ljuskonstpromenaden finns att hämta på Turistbyrån.

Läs mer om ljuskonstpromenaden: https://www.goteborg.com/julstaden/ljuskonstpromenad/

Läs mer om Julstaden: https://www.goteborg.com/julstaden/