Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Spöken och pumpor flyttar ut på stan – så blir Höststaden i Göteborg

Spöken och pumpor flyttar ut på stan – så blir Höststaden i Göteborg

Lagom till höstlovet kommer Göteborg att pyntas med cirka åtta ton pumpor, orange belysning på flera landmärken och för den riktigt modige; spöken i några av stadens skyltfönster. Det kommer också bli Höst på Kungstorget med pumpaskulptering och torghandel, deckargåta, rysmys på Alfons Åbergs Kulturhus och Halloween på Universeum

Foto: Frida Winter/Göteborg & Co.

Höststaden 2020 bjuder på en hel del nyheter. När det blev klart att Liseberg inte kunde öppna till Halloween bestämde sig Göteborg & Co för att skapa Halloweenkänsla runt om i centrala Göteborg.

– Vi har kunnat köpa några av de pumpor som skulle till Liseberg, för att dekorera staden. Det kommer också att bli spökande skyltfönster på två platser, där rutinerade skådespelare gör sitt bästa för att spöka. De gör två pass om dagen, ett lite mindre läskigt på dagen och ett väldigt läskigt lite senare på kvällen. Det känns bra att trots allt kunna bjuda göteborgarna på spänning och riktigt bra höstkänsla, säger Jessica Westh, affärsutvecklare på Göteborg & Co för Höststaden.

Det är nu femte året som Göteborg samlar in och berättar om det som händer i Höststaden. Det kommer att synas på olika sätt. Flera landmärken ska lysa orange, bland annat Gothia Towers, Saluhallen och Scandinavium.

– Ett givet tips är att gå en pumpapromenad, ett fint sätt att se Göteborg. Karta och tips finns på goteborg.com. Här hittar du också andra höstmåsten, säger Jessica Westh.

Barnen kan skulptera pumpor och tillverka hopprep, bland annat under Höst på Kungstorget den 29–30 oktober. I Trädgårdsföreningen blir det pumpaworkshop och parkbingo. För de mindre barnen finns ett skyltfönster på Vallgatan 22 som är dekorerat av Kulturlabbet. För de lite mer vågade har alltså professionella spöken flyttat ut till två skyltfönster inne i staden, dels på Östra Hamngatan 31 och dels på Korsgatan 24.

– Efter att ha blivit kvarglömda i den nedlagda affären får vi komma till liv under Halloweenveckan. Vi har väntat på den här dagen länge och nu får vi äntligen visa upp oss och skrämma folk, säger ett av spökena.

Nyheter i Höststaden:

• 1600 pumpor, cirka 8 ton, smyckar Göteborg från 20 oktober. Se karta på goteborg.com

• Höst på Kungstorget 29-30 oktober, kl. 12-18. Hopprepstillverkning av ull och aspsly den 29 oktober kl. 12-16 och 30 oktober kl. 15.30-18. Konstepidemin leder Skulpturverkstad med pumpor den 30 oktober kl. 12-15. Munkeröds Floristubildning dekorerar platsen bland annat med höbalar och pumpor.

• Spökande skyltfönster 28 oktober–1 november. Östra Hamngatan 31 och Korsgatan 24, kl. 13-16 lite läskigt och kl. 17-20 väldigt läskigt

• Trädgårdsföreningen pryds med höstfägring och köksväxter i en härlig kombo, nyttigt och vackert! Pumpaworkshop med Hanna Wendelbo 22–26 oktober. Parkbingo 26 oktober–8 november.

OBS – Folkhälsomyndighetens rekommendationer om max 50 personer följs. Läs mer om allt Höststaden har att erbjuda på: https://www.goteborg.com/hoststaden/