Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

  • Hem
  • Nyheter
  • Sommarjobbare ger 4000 elskåp ett ansiktslyft med illustrationer från Göteborg

Sommarjobbare ger 4000 elskåp ett ansiktslyft med illustrationer från Göteborg

År 2021 fyller Göteborg 400 år och nu tjuvstartar vi jubileet med en uppfräschning av våra elskåp. I sommar kommer 4000 skåp att prydas med illustrationer från tio olika stadsdelar. 50 feriearbetare är på plats och gör jobbet.

Illustration: Mia Herman

Projektet är ett samarbete mellan Göteborg & Co, Göteborg Energi Nät AB, som äger skåpen och flera andra aktörer i Göteborgs Stad.

– Pandemin hotade att göra en stor del av stadens feriearbetande ungdomar sysslolösa i sommar. Därför kavlade vi upp ärmarna för att hitta nya möjligheter. Många elskåp behöver en uppfräschning och det känns extra roligt att vi nu kan göra dem fina med illustrationer som skapats inför 2021-jubileet, säger Anette Myrheim, kommunikationsdirektör på Göteborg Energi.

Projektet innebär att Göteborg Energi fördubblar antalet sommarjobbare. 50 ungdomar och sju handledare kommer i olika omgångar under juli och augusti att jobba med elskåpen. Beroende på väder och vind kan upp till 4000 elskåp hinnas med.

– De tio olika illustrationerna är hämtade ur ett digert material om göteborgarnas favoritplatser inför 400-årsjubileet, berättar Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum 2021, på Göteborg & Co. Och det är extra roligt att det bidrar till att skapa sommarjobb för ungdomar i staden.

Föreningen Göthenburgo har samlat in förslag på platser och byggnader från invånare i Göteborgs alla stadsdelar. Dessa har sedan illustrerats av 10 olika illustratörer, en från varje stadsdel. Totalt 100 illustrationer kommer att visas i en utställning på Milleniumplatsen utanför Stora Teatern från mitten av augusti 2020. Till jubileumsåret 2021 kommer de 100 illustrationerna sättas ihop till en hel Göteborgskarta.

Mer information om illustrationerna finns här: http://www.goteborg2021.com/jubileumsprojekt/hela-stadens-galleri/

Motiv på elskåpen och konstnärer
Gamlestadstorget: Johan Leion
Hisingsbron – Frihamnen: Rocío Soto
Härlanda fängelse – Kåken: Antonina Shypotilo
Ruddalen: Mia Herman
Saltholmen: Ann-Kathrin Görisch
Saluhallen: Tamara Kryvolap
Slottsskogen: Mikel Nilsson
Tuve kyrka: Annie Simlund
Vårväderstorget: Sifen Wibell
Vättlefjäll: Lars Daniel Rehn

För mer information kontakta: Cecilia Erdalen, presschef på Göteborg Energi, 070-466 04 28, cecilia.erdalen@goteborgenergi.se

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera