Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Hur världens största halvmaraton blev digitalt

Hur världens största halvmaraton blev digitalt

Göteborgvarvet har sedan 1980 varit en stor löparfest i Göteborg. Men i år blev det istället ett virtuellt lopp där löpare från 24 länder sprang på hemmaplan. Ett exempel på hur krisen i världen snabbat på utvecklingen av digitala upplevelser.

Foto: Dino Soldin och Polestar. Suldan Hassan, Ullevi FK, under sitt VR-lopp på Hällered utanför Borås.

För Annika Knutsson, Göteborgsvarvets race director, var 11 mars en dag när allt ställdes på ända. Då beslutades att årets upplaga ställdes in. Evenemanget som varje år lockar 80 000 löpare att springa något av loppen under veckan och hundratusentals åskådare fyller Göteborgs gator.

– Varvet betyder så mycket både för löparna och för Göteborg så det var ett svårt beslut. Samtidigt fanns det i våra planer att satsa på virtuella lopp. Detta snabbade på den processen, säger Annika Knutsson.

I Göteborgs roll som European Capital of Smart Tourism är digitalisering ett prioriterat område. Därför är utvecklingen av virtuella evenemang, konserter och kulturella upplevelser av stort intresse. Ett annat exempel är musiklägret Side by side by El Sistema som förra året i Göteborg samlade över 2 000 deltagare från hela världen. Även det kommer genomföras digitalt i år.

När det gäller virtuella lopp ligger Europa en bit efter USA där det har blivit vanligt på senare år. Göteborgsvarvet Virtual Race 21k är ett av de första som genomförts i större skala på vår kontinent.

Längden var som alltid 21,1 kilometer och de anmälda löparna skulle springa sträckan under dagarna 15 – 17 maj. Genom att ladda ner en app så registrerades loppet via löparens mobiltelefon eller GPS-klocka.

Totalt var det 3 336 löpare från 24 länder som fullföljde loppet. Tillsammans sprang de 70 643 kilometer och den snabbaste tiden var 1:10:30 för män och 1:19:24 för kvinnor.

Annika Knutsson, race director

– Det är riktigt bra för att vara en premiär. Vi kommer fortsätta arrangera virtuella lopp i framtiden vid olika tillfällen och med olika distanser. Det är något som vi tror att löparna kommer vilja ha, säger Annika Knutsson.

Men 2021 hoppas Göteborgsvarvet vara tillbaka och fylla Göteborgs gator med löpare och publik under en intensiv vecka i maj.

– Ja, det vill vi verkligen. De virtuella loppen är ett bra komplement som är bra både för folkhälsan och loppet. Men det ersätter inte att springa tillsammans inför en stor publik. 2021 fyller Göteborg 400 år och då arrangerar vi både det ordinarie Göteborgsvarvet och ett jubileumsmaraton som går i september där det redan är flera tusen anmälda.