Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Det bästa med Göteborg – om göteborgarna själva får bestämma

Det bästa med Göteborg – om göteborgarna själva får bestämma

Om du skulle visa upp något unikt med Göteborg för en besökare vad skulle du visa då? Den frågan fick 400 göteborgare svara på i samband med utdelningen av Göteborgs Jubileumsbok.
De vanligaste svaren var skärgården, Liseberg, Haga, Slottsskogen och Botaniska. Många nämner också hamnen, kajerna och vattnet i stort. Även utsiktsplatser som Ramberget och Masthuggskyrkan kommer högt på listan och så Avenyn med Poseidon förstås.

400 böcker delades ut till göteborgarna under maj månad. Samtidigt fick man svara på frågor om vad som är unikt med Göteborg. Foto: Sofia Berntsson

Under maj månad delades 400 böcker om Göteborgs 400-årsjubileum ut till göteborgare i olika delar av staden; Torslanda, Angered, Högsbo och centrum. Samtidigt fick de som ville ha en bok svara på några frågor om vad de tycker är det mest unika med Göteborg.

– Många olika attraktioner nämns vilket visar att en styrka hos Göteborg är stort utbud. Det bekräftas även av våra andra undersökningar. Invånarna vill ofta ha samma saker som besökarna när det kommer till upplevelser. De har bra insikter om vad som kan förbättras för att inte bara locka förstagångsbesökare utan även främja återbesök. Invånarna är också våra viktiga ambassadörer och kan påverka destinationens konkurrenskraft på olika sätt, säger Bernadett Pakucs analytiker på Göteborg & Co.

Skärgård och Liseberg

Göteborgs skärgård har en särskild plats i göteborgarnas hjärtan. Här är Lotsutkiken, Vrångö. Foto: Emil Fagander

Skärgården uppskattas inte bara för att den är unik och vacker utan också för att den är tillgänglig med kollektivtrafik. Liseberg kopplas inte bara till glädje och atmosfär utan också till stolthet och tillhörighet.

Även om några besöksmål sticker ut så finns en stor variation i svaren. Nya attraktioner som Karlatornet, World of Volvo och Jubileumsparken lyfts fram som unika. Olika stadsdelar som Majorna och Angered pekas också ut. Spårvagnarna, kranarna, Älvsborgsbron och stadens kanaler är annat unikt som betonas

Ordet mysigt och människorna i staden förekommer ofta bland svaren. En kommentar lyder ”Människorna gör Göteborg. Lätta att prata med och tjata med!”

Elsa Sandsten och Maiken Törnquist fick var sin bok. Foto: Therese Brusberg

På frågan om vilka upplevelser som saknas i Göteborg svarar två av tio att de inte saknar någonting. Annars nämns mest önskan om mer vattenrelaterade upplevelser, fler kulturevenemang och underhållning, samt mer barn- och familjeaktiviteter. Mer grönska och cykelvägar och fler upplevelser i förorterna kommer också upp.

Under våren 2024 har 400 göteborgare fått chansen till ett eget exemplar av boken ”Göteborgs 400-årsjubileum i bilder”. 100 böcker per gång vid fyra olika tillfällen på fyra olika platser. Motprestationen var att tycka till om Göteborg genom att besvara några enkla frågor i mobilen.

De vanligaste områdena som lyfts:

  • Skärgården och närheten till havet: Mest nämnt och högst prioriterat.
  • Liseberg
  • Haga, Slottsskogen, och Botaniska trädgården: Nämns ungefär lika många gånger. Botaniska: ”Sveriges finaste trädgård med unika träd och växter”. Haga: ”Där är genuint o mysigt”, Haga: ”Gamla hus, mysig miljö, kulturhistoriskt”
  • Hamnen och vattenområden: Många nämnder även hamnen, kajerna och vattnet i Göteborg. Hamnen är intressant för en del av ungefär samma anledning, den berättar Göteborgs historia. ”Göteborg har vuxit fram som stad runt hamnen och sjöfarten. Även om varven inte längre finns och sjöfarten i stort sett har flyttat utanför stadens centrala delar så hamnen fortfarande central i stadens identitet.”
  • Ramberget och utsiktsplatser såsom Masthuggskyrkan
  • Avenyn och Poseidon. ”Poseidon finns på de flesta vykort.”, ”’Tycker att det är kärnan i stan” (Poseidon)