Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Volleyboll-EM 2026 till Sverige – Göteborg blir värdstad

Volleyboll-EM 2026 till Sverige – Göteborg blir värdstad

Sverige och Göteborg kommer att arrangera damernas Volleyboll-EM 2026 tillsammans med Turkiet, Tjeckien och en ännu inte presenterad arrangör. Scandinavium blir volleybollborgen där totalt 15 gruppspelsmatcher kommer avgöras.

– Tillsammans med Göteborg, våra partners och vår rörelse ser vi fram emot att leverera idrottsfest för både nya och redan inbitna volleyfantaster i och utanför Sverige, säger Svenska Volleybollförbundets ordförande Annika Sjöberg.

– Vi välkomnar Volleyboll-EM och det framgångsrika svenska laget till Göteborg. Nu ser vi fram emot spännande matcher, härlig publikstämning och att få vara med och bidra till lagets fortsatta framgång på det sätt vi kan. Att det är ett mästerskap för damer är vi extra glada över eftersom vi satsar på att bli världsledande inom just damidrottsevenemang, säger Magnus Hallberg, vice vd och evenemangschef på Göteborg & Co.

För första gången någonsin står Sverige värd för ett Volleyboll-EM för damer. Ansökan gillades av Europeiska Volleybollförbundets styrelse som nu beslutat att tilldela Svenska Volleybollförbundet arrangörskapet för en av de fyra EM-grupperna.

Övriga EM-grupper avgörs i Turkiet, Tjeckien och ett ännu inte presenterat värdland, där de två förstnämnda även arrangerar slutspelsfasen.

– Det känns oerhört spännande att få möjligheten att arrangera Europamästerskap i Sverige och bygga vidare på den positiva utveckling vi har inom svensk volleyboll. Efter att ha tagit sig till två raka EM-slutspel på bortaplan känns det också väldigt roligt och förväntansfullt att se vad damlandslaget kan prestera med ett starkt hemmastöd i ryggen. Jag tror att vi kommer få uppleva en folkfest i Göteborg 2026, säger Svenska Volleybollförbundets generalsekreterare Simon Dahl.

Göteborg utses till värdstad, där mäktiga Scandinavium blir skådeplatsen för 15 gruppspelsmatcher inom loppet av åtta dagar, med start under andra halvan av augusti 2026. Sveriges framgångsrika volleybolldamer kommer spela totalt fem EM-matcher i Scandinavium.

– Fantastiskt med ännu ett mästerskap till Scandinavium! Arenan har stått värd för över 40 europa- och världsmästerskap genom åren. Det här blir första gången vi får ställa om Scandinavium inför ett Volleybollmästerskap, vilket blir spännande och något vi ser fram emot, säger Henrik Jutbring, evenemangschef på Got Event.

Första ”Hemma-EM” på 37 år

Senast Sverige stod arrangör för ett internationellt volleymästerskap på seniornivå var 1989 då herrarnas Volleyboll-EM avgjordes i Stockholm och Örebro. Sverige var under ledning av tränarlegendaren Anders Kristiansson mitt inne i sin guldålder och lyckades bärga ett historiskt silver inför fullsatta läktare i Globen.