Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Vepor och flaggor från handbolls VM blev till hjälp åt Göteborgs Stadsmission

Vepor och flaggor från handbolls VM blev till hjälp åt Göteborgs Stadsmission

Nästan 400 kuddar, täcken och mjukisdjur överlämnades till Göteborgs Stadsmission som ska skänkas vidare till personer i utsatthet. Överlämningen gjordes av Handbolls-VM 2023 AB tillsammans med Göteborg & Co, som låtit sy om vepor och flaggor från VM i handboll 2023. Händelsen markerar avslutningen på handbollsmästerskapen förra året och de hållbara samarbeten som präglat herrarnas och damernas VM.

Foto: Göteborgs Stadsmission

– Det glädjer oss att kunna erbjuda dessa varma täcken till människor i utsatthet. Vi möter många som endast har tunna filtar. Vi är tacksamma för denna typ av samarbeten, säger Eva Barron, Metodutvecklare Stödcentralen på Göteborgs Stadsmission

Gåvorna har sytts av sömmerskor på syfabriken Fabrikörerna av nästan 1 km textilier som använts under mästerskapen.

Att arbeta cirkulärt och använda överblivet material för att tillverka nya produkter som blir till nytta för andra är en del i hållbarhetsarbetet kring mästerskapen. Handbolls-VM 2023 AB arbetade aktivt med hållbarhet på flera sätt. Initiativet Hand the ball, vars syfte är att få fler barn och ungdomar i rörelse, var ett viktigt incitament i det sociala hållbarhetsarbetet kring evenemangen och som genomfördes i Svenska Handbollförbundets regi. Genom olika aktivitetstillfällen har Hand the Ball möjliggjort att närmare 90 000 barn i Sverige, varav 50 000 i Göteborg, fått upptäcka glädjen i rörelse.

 Hållbara samarbeten var en nyckelfaktor i handbollmästerskapen 2023. Denna typ av insatser bidrar i högsta grad till att vi tillsammans bygger en bättre stad och en bättre framtid för barnen. Detta är legacy på riktigt, säger Magnus Hallberg, Evenemangschef på Göteborg & Co.

Årets Idrottsevenemang 2023

Hållbarhetsarbetet kring båda mästerskapen resulterade i att dam och herr VM i handboll utsågs till Årets Idrottsevenemang 2023 av affärstidningen Sport & Affärer.

Positiva effekter på besöksnäringen

2023 var samtidigt ett unikt handbollsår i Sverige och Göteborg, som första gången stod värd för två VM-mästerskap i handboll. Utfallet av mästerskapen var positivt för besöksnäringen i Göteborg som genererade gästnätter och intäkter till handeln. Den totala turistekonomiska omsättningen uppgick till 61 miljoner kronor för damernas VM och närmare 119 miljoner kronor för herrarnas turnering.