Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Sverige arrangerar Innebandy-EM 2026 i Göteborg

Sverige arrangerar Innebandy-EM 2026 i Göteborg

Nu är EM i innebandy tillbaka efter drygt trettio år, och det blir i Göteborg och Partille arena som mästerskapet för damer kommer att avgöras 2026. Det fastställdes nyligen av Internationella Innebandyförbundet.

Foto: Eng Chin AnIFF

2026 spelas den första upplagan av EM på över trettio år. Efter ett gediget förarbete av Svenska Innebandyförbundet, Göteborg & Co samt Västsvenska Innebandyförbundet valde förbundsstyrelsen för Svensk Innebandy att ansöka om arrangörskap.

Europamästerskapet (EM) för innebandy har arrangerats två gånger tidigare mellan åren 1994–1995, ett på damsidan och två på herrsidan. Turneringen lades därefter ner till förmän för VM. Men nu är EM i innebandy tillbaka.

–  Vi vill gå i bräschen för innebandyn och ser fram emot att arrangera ett Europamästerskap där vår förhoppning och tro ligger på en riktig folkfest. Ett evenemang som lockar och tilltalar många, något som ligger helt i linje med vår vision om att bli folksporten, säger Märit Bergendahl, styrelseordförande för Svenska Innebandyförbundet.

En hel jämställd sport senast 2030

Svensk Innebandy har som mål att senast 2030 vara en helt jämställd sport på alla positioner och att arrangera evenemanget är en viktig pusselbit i det arbetet, berättar Märit Bergendahl.

– Svensk Innebandy är på frammarsch. Vi har klubblag och landslag som är världsbäst och vi har höga ambitioner för den fortsatta utvecklingen av innebandyn, där kommer EM vara ett stort och viktigt steg.

Den gemensamma ambitionen är att bygga innebandyn som folksport samt utveckla och öka intresset för daminnebandyn. Göteborg har en lång historia av att vara värd för stora hållbara evenemang.

– Vi ser fram emot ett Innebandy EM i Göteborg. Att innebandyn jobbar mot att bli en jämställd sport är något som stämmer väl överens med Göteborg som världens mest hållbara destination. Det blir riktiga mästerskapsveckor i Göteborg med Europamästerskap i både Innebandy och Volleyboll för damer under samma period, säger Magnus Hallberg, vice vd och evenemangschef på Göteborg & Co. 

Partille arena har en lång lista med referenser från sporter och internationella evenemang samt har alla faciliteter som krävs för mästerskapet. I arenan finns också den senaste ljud- och ljusteknik som borgar för att en magisk atmosfär.

– Väldigt roligt att innebandy-EM såg Partille arena som det självklara valet för sin comeback. Det känns extra bra att vi är med och bidrar till att senast 2030 göra innebandyn helt jämställd. Nu ser vi fram mot ett spännande mästerskap, säger Sofia Kinell-Jerpenberg, enhetschef evenemang på Partille arena.