Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Årets brunnslockspoet är göteborgske Fredrik Nyberg 

Årets brunnslockspoet är göteborgske Fredrik Nyberg 

Den 15:e mars presenterades för första gången årets Brunnslockspoet på Littfest i Umeå. Hans dikt kommer att gjutas på ett trettiotal brunnslock och placeras ut runt om i Göteborg, där du redan nu kan hitta brunnslockspoesi från fem tidigare vinnare.

Fredrik Nyberg är årets Brunnslockspoet. Foto: Emelie Asplund.

– Vi ser med stor spänning fram emot Fredrik Nybergs dikt som kommer att finna sin gjutna plats mitt i det pågående livet, säger Lina Ekdahl, juryordförande för Brunnslockspoesi.  

Fredrik Nyberg har gett ut tio diktsamlingar och har fått en rad priser och utmärkelser, bland annat Erik Lindegrenpriset 2013 och Gerard Bonniers lyrikpris 2014 för Att bli ved.  

Jurymotivering var följande: 

Fredrik Nybergs poesi gör läsaren särskilt uppmärksam på språkets förmåga till förvandling och försvinnande. Med en till lika delar exakt, upprymd och omsorgsfull språklighet lyfter han locket på småpratet och evigheten. Ord övergår i oro och i sina senaste två böcker, som båda heter Ruiner, med undertitlarna Första häftet (I–XXII) respektive Andra häftet (XXIII–XLIV), utforskar Nyberg ödet, förfallet och en mänsklighet som står på ruinens brant. Att årets brunnslockspoet kommer att skriva en dikt som blir ved och därmed står pall för tidens tand råder det ingen tvekan om. 

Hur poeten Fredrik Nybergs dikt kommer att låta och se ut på brunnslocken får vi veta i Rum för poesi under Bokmässan i Göteborg i september 2024.  

En jubileumssatsning 

Idén med Brunnslockspoesi föddes 2018 då Göteborgs Stads jubileumssatsning Rain Gothenburg fick idén och möjligheten att göra något på de brunnslock som gjuts och placeras ut i staden. Varje år utses en poet som får tolka regn och vars dikt gjuts in i brunnslock för brunnar som ändå behöver nya lock. Genom att använda en tidigare outnyttjad yta för konst tas poesin till platser dit den annars sällan når, vilket bidrar till en mer lustfylld stad. Här möter de poetiska orden det tunga gjutjärnet, samtidigt skapar Brunnslockspoesin uppmärksamhet kring regn och samhällets viktiga infrastruktur under jord. 

Brunnslockspoesin har nu etablerat sig och spridits vidare ut i flera kommuner runtom i Sverige.