Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Nytt hållbarhetsverktyg testas på Gothenburg Horse Show

Nytt hållbarhetsverktyg testas på Gothenburg Horse Show

Genom att göra klimatsmarta val kan besökarna till evenemang minska sin klimatpåverkan rejält. Nu lanserar Göteborg ett nytt digitalt verktyg som gör detta enklare. Det testas för första gången inför Gothenburg Horse Show som startar på onsdag 21 februari.

Publiken på Gothenburg Horse Show 21 – 25 februari kan med ett nytt verktyg på webben göra sitt besök mer hållbart. Foto: Johan Lilja

På evenemangets hemsida kan besökarna redan nu gå in och använda klimatkalkylatorn ”Hållbara val” för att se hur de kan minska utsläppen i samband med sitt besök. Det mäter inte bara besökarnas utsläpp baserat på deras val av transport, mat och boende, utan ger även arrangörerna ett mätbart index baserat på antalet klimatlöften som besökarna avger samt den utsläppsminskning som det leder till.

– Besökarnas resor till och från evenemangen är en betydande del av utsläppet där vi hoppas att verktyget kan påverka. Hållbara val ska fungera som en drivkraft i evenemangs hållbarhetskommunikation då det ger evenemang konkreta mål att sträva efter, exempelvis att överträffa antalet klimatlöften som samlats in vid tidigare evenemang, säger Filip Eklund, hållbarhetsutvecklare på evenemang hos Göteborg & Co.

Testa och jämför klimatavtryck

Gothenburg Horse Show, 21 – 25 februari, blir det första evenemanget att implementera ”Hållbara val”. Besökare uppmuntras att testa verktyget och jämföra sitt klimatavtryck med andra evenemangsbesökare.

– För oss är det självklart att bidra till en hållbar utveckling i staden och i ridsporten. Vi vill både bli bättre själva men framför allt använda evenemanget för att inspirera andra. Det blir riktigt spännande att se hur vi kan engagera våra besökare att göra medvetna val och för ett minskat klimatavtryck, säger Erika Olsson, projektledare på Got Event som ansvarar för Gothenburg Horse Show.

Utgångspunkten var att skapa ett verktyg som kan användas av flera evenemang utan att behöva utveckla ett nytt koncept för varje tillfälle. Verktyget erbjuder en gemensam plattform där evenemang kan integrera sin egen grafiska profil. ”Hållbara val” kommer utvärderas inom ramen för projektet Lösningar för klimatsmarta evenemang som görs tillsammans med bland annat RISE.

Verktyget gör det möjligt för evenemang att samla in data från besökare, såsom antalet avgivna klimatlöften och uppskattad minskning av CO2-utsläpp. Denna information visas publikt, vilket bidrar till en ökad medvetenhet och ansvarstagande bland evenemangsbesökare.