Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Handbolls-VM för damer: en katalysator för socialt ansvar, hälsa och jämställdhet

Handbolls-VM för damer: en katalysator för socialt ansvar, hälsa och jämställdhet

1-11 december välkomnar Göteborg Handbolls-VM för damer där Sverigematcher spelas i Scandinavium. Det väntas en hel del blågula fans som tillbringar festligt stämning i stan – men även stora satsningar som skapar förutsättningar för unga och för att främja jämställdhet. Här har vi lyft några exempel av hur mästerskapet tar ansvar.

Foto: Happy Visuals

Samarbetar med Barncancerfonden

Inför Handbolls-VM har arrangörerna ingått ett betydelsefullt samarbete med Barncancerfonden och har meddelat att för varje såld biljett fram till den 11 december kommer tio kronor doneras till Barncancerfonden.

– Att se ett barn drabbas av exempelvis cancer är fruktansvärt och ska helst aldrig få ske. För oss är det en självklarhet att initiera detta samarbete med Barncancerfonden. Vi är stolta över att vara med i kampen mot barncancer, säger Krister Bergström, vd Handbolls-VM 2023, i ett pressmeddelande.

I kombination med samarbetet genomförs också en satsning för mästerskapets volontärer. Nästan 500 volontärer deltar i ”VM i steg” – en utmaning där de ska gå så många steg som möjligt för att tillsammans ”gå jorden runt på 14 dagar”. När målet uppnås, stöder Handbolls-VM Barncancerfonden ytterligare, något som ska motivera volontärerna för en god sak.

Satsning på inkludering och utsatta områden

Handbolls-VM utför ”Hand the Ball” för att främja handbollen bland barn och ungdomar, särskilt i utsatta områden. Under flera månader arrangerades åtta speciella VM-dagar på skolor, där elever deltar i handbollsaktiviteter integrerade med andra skolämnen och där landslagsspelare besöker skolorna för att inspirera barnen. Varje deltagande skola får 100 biljetter till VM-matcherna för att ytterligare sprida engagemang kring sporten och gemenskapen. ”Hand the Ball” har också genomförts vid stora evenemang så som Göteborgsvarvet, Jubileumsfestivalen och Göteborgsvarvet Marathon, där barn och unga fått prova på handboll med utbildade instruktörer.

För jämställdhet

Under VM har organisationen Redlocker utsetts till nationell leverantör vilket innebär att mensprodukter kommer finnas på Scandinavium samt att alla spelare får en necessär med mensskydd.

– Det är ett samarbete vi är stolta över och jag är glad att vi kan ge alla samma villkor. För oss är det fantastiskt att möjliggöra detta och det ligger i linje med vårt hållbarhetsarbete, våra värderingar och handbollens bas i att vara jämställda. Det ska vara en självklarhet att ha tillgång till mensprodukter under Handbolls-VM, säger Hanna Fogelström, landslagschef och tidigare landslagsspelare i ett pressmeddelande.

Handbolls-VM har genom dessa initiativ visat att sportevenemang kan vara mycket mer än underhållning – det är en katalysator för socialt ansvar, hälsa och jämställdhet.