Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Unikt musikfyrverkeri och århundradets parad under finalhelgen för Göteborg 400-årsfirande

Unikt musikfyrverkeri och århundradets parad under finalhelgen för Göteborg 400-årsfirande

Efter göteborgarnas önskningar; den 2 september blir det Jubileumsfyrverkeri till tonerna av musik med göteborgskoppling. Tidigare samma dag är det också Jubileumsparad med omkring 20 ekipage. Allt under finalhelgen för Göteborgs Jubileumsfirande.

Foto: Beatrice Törnros.

Hela sommaren har vi firat Göteborg 400 år. Finalhelgen den 31 augusti – 3 september består av en mängd olika upplevelser; Jubileumsparad, Jubileumsfyrverkeri, Göteborgs Kulturkalas, Göteborgsvarvet Maraton, Ö-festen på Ringön, program hos Prototyp Göteborg och massor av finalaktiviteter hos jubileumsaktörer runt om i staden. Öppet för alla och fri entré.

– Under sommarens firande har ett jubileumsfyrverkeri varit efterfrågat av göteborgarna. En önskan som vi nu kan uppfylla, vilket såklart känns bra. Det blir ett festligt och glittrigt tillskott till finalhelgen som avslutar sommarens 100 dagar av firande, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum. 

Musikfyrverkeriet skjuts av klockan 22.00 den 2 september, och längs kajkanten framför GöteborgsOperan kommer publiken både se och höra bra. Men musiken sänds även live i samarbete med Mix Megapol på radiofrekvens 107,3, i Göteborg med omnejd, så att alla kan lyssna vart de än befinner sig. Fyrverkeriet är 402 sekunder långt och designat av Göteborgs Fyrverkerifabrik.

Klockan 14.00 den 2 september avgår Jubileumsparaden från Gustaf Adolfs Torg och går längs med Avenyn upp till Götaplatsen. Paraden är en hyllning till Göteborg med drygt 20 ekipage och hundratals representanter i alla åldrar, från olika områden i staden. Det blir dans, musik och scenkonst, och också inslag av teknik och näringsliv.

– Självklart ska Göteborg firas med en parad. Det blir ett riktigt festtåg där Göteborg har huvudrollen och göteborgarna har haft möjlighet att vara med och skapa några av ekipagen. Exempelvis kommer den specialbyggda Malmska valen och en 400-åring skapad i Biskopsgården att vara med, säger Kenneth Hedlund, producent på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum.

Några av de medverkande i Jubileumsparaden 2 september

Många välkända Göteborgsföretag, institutioner, föreningar och mer kommer vara en del av paraden, såsom World of Volvo, Botaniska trädgården, Göta Lejons ungdomsorkester, Chalmers, West Pride och Hammarkullekarnevalen.