Hoppa till innehållet
Choose language

7 Anledningar att besöka Göteborg

2023 är ett alldeles speciellt år i Göteborg då 400-årsfirandet händer på riktigt och bjuder på en massa goda anledningar att ta sig hit. Vi har valt ut sju uppenbara skäl att styra mot Göteborg just i år.

1. Ta ett dopp mitt i stan

Bad mitt i stan fanns högst upp på göteborgarnas önskelista för stadsutveckling till 400-årsjubileet. Nu finns det på plats mitt i Frihamnen, gratis för både göteborgare och besökare, med både hopp- och dykbassäng, badbassäng med rutschkana, en längre bassäng och den ikoniska Allmänna bastun (som renoveras). Poolerna är bottenlösa och vattnet renas med tekniska lösningar så det både går att bada i söt- och saltvatten året om. Jubileumsparken består förutom badet av en stor, ny lekplats som invigdes 2022. Så se till att badbyxor och lekhumöret följer med till Göteborg.

2. Secondhand-safari

Numera lockar Göteborgs 125 vintage och secondhandbutiker och hållbar shopping allt fler besökare. Är man nybörjare, eller saknar jaktlycka, går det att boka stylist för den nya typen safari – en kurerad stilvandring för att hitta troféerna i djungeln.

3. Draken Live + ny utsikt

En ny-gammal scen vid Järntorget samtidigt som man kan ta sig 34 våningar upp i Petter Stordalens nya hotell Draken med magisk ny utsikt. Premiär 21 september.

4. Den stora festivalen

70 000 kvadratmeter festligheter med gratis musik av alla tänkbara genrer och med värdig inledning av Göteborgssymfonikerna och Sarah Klang. Självklart kommer det att dukas upp enormt mycket mat överallt. Sveriges mest kända komiker går loss och en helkväll med Way Out West (med bland andra First Aid Kit) följs av Europes Final Countdown dånande över festivalområdet som avslutning på Göteborgs Jubileumsfestival 2–5 juni. Firandet fortsätter sedan hela sommaren.

5. Bruce, Laleh och Håkan

Ett pärlband av artister bjuder till konserter att leva länge på, från juni till slutet av augusti: Metallica 16 och 18 juni, Bruce Springsteen 24, 26 och 28 juni, Coldplay 8–9, 11–12 juli, Gyllene Tider 5 augusti och Laleh 26 augusti. Och det är inte bara Ullevi som bjuder på konserter, 26 augusti är det premiär för Skatås som evenemangsområde med Diggiloo och 10–12 augusti intar Way Out West Slottsskogen, i år med Håkan Hellström som avslutande akt.

6. Spring för Göteborg

Den 3 september bjuder Göteborgsvarvet Marathon till en historisk löparfest samtidigt med stadsfestivalen Göteborgs Kulturkalas, 1–3 september. Daniela Rathana, Magnus Carlsson, D-A-D och Molly Hammar är några av artisterna som kommer.

7. Öl & feeling

I de lokala bryggeriernas huvudstad kan man självklart gå på guidade ölvandringar, få Göteborgsfeeling och prova öl samtidigt. Bokade eller i egen regi. Ölvandring ute på Ringön är ett hett tips.

Text: Ulrica Segersten

Artikeln tidigare publicerad i Magasin Göteborg

Läs mer på Magasin Göteborg (magasingoteborg.se)

Magasin Göteborg är ett samarbete mellan Näringslivsgruppen på Göteborg & Co och Business Region Göteborg. Tidningen distribueras som en bilaga till Dagens Industri och läggs ut på en rad platser runt om i Göteborg. Om du önskar få fysiska tidningar, hör av dig till naringslivsgruppen@goteborg.com