Hoppa till innehållet
Choose language

100-åringar som levererar än

För hundra år sedan invigde Gustav V den största utställningen någonsin i Norden. Attraktionerna som gjordes till Jubileumsutställningen 1923 håller än – och genomgår investeringar för framtiden.

Foto: Peter Kvarnström / Göteborg & Co

Nordens största oas: Botaniska trädgården

Så klokt ändå för 100 år sedan, att skapa en botanisk trädgård mitt i Göteborg tack vare en donation av köpmannen Charles Felix Lindberg. Den är fortfarande Nordens största med sina 175 hektar. Har du inte besökt trädgården under dess första 100 år, är det dags att ta reda på vad det är som lockar 630 000 besökare från hela världen varje år. Är det Klippträdgården eller Japandalen där körsbärsträden blommar om våren – ett hett picknick-tips. Godsaker går att köpa i Botaniska Paviljongen.100-årsjubileet kommer att märkas hela 2023 med stor fest 8 juli. Hela sommaren kan besökare också se konstverk från konstnärskollektivet Konstepidemin i Göteborg. Och har man riktigt tur kanske man kan stöta ihop med superkändisen inom botaniska kretsar, mångfaldsprofessorn Alexandre Antonelli, som tidigare var intendent för Göteborgs botaniska trädgård och numera är forskningschef för trädgårdarnas trädgård från 1759: Kew Gardens i västra London.

Färgfrossa: Konstmuseum & Konsthallen

Göteborgs konstmuseum och Konsthall med Konserthuset som granne, är en monumental manifestation för kulturen som präglar Götaplatsen och sikten från paradgatan Kungsportsavenyn (också den en 100-åring). Även om här finns både svensk som internationell konst, ligger fokus på nordisk sekelskifteskonst. Inom konstvärlden är det få saker som förknippas så intimt med Göteborg som göteborgskolorismen eller Göteborgsgruppen. Deras ”tokfärgglada” konst hyllas lagom till 100-årsjubileet med en stor utställning: Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus. Utställningen visas till 7 april 2024.

Foto: Emma Backman / Göteborg & Co

Allt & lite till: Grand Curiosa & Liseberg

Paret Daler utforskade världen med Göteborg som utgångspunkt. Medan herr Daler var en affärsman med stora visioner, såg den äventyrslystna Agnes det vackra i det mesta och samlade på sig de mest konstiga och kuriosa prylar. Lisebergs nyöppnade upplevelsehotell Grand Curiosa Hotel spelar mycket på att skapa magi och få även den som är rädd om vuxenpoängen att känna sig som barn på nytt. Något av Lisebergs paradgren – att röra sig mellan fantasi och verklighet. Nåväl, när föräldrar sett till att barnen fått i sig glass på Café Agnes, kan de pusta ut med kaffe och kaka, eller mocktail om dagen är varm, medan barnen tar några varv i ponnykarusellen från 1923. Man kanske får lust att vara barn själv och testa den slingrande rutschkanan bakom receptionen eller stanna kvar där och peta på alla små detaljer som finns omsorgsfullt placerade i hotellet. I nöjesparken med nya attraktionen Luna, en bumerang berg- och dalbana som med sina 33,5 meter blir den högsta och snabbaste av sin sort i världen (och ger känslan av färd till månen tur-och-retur) får man helt öppet vara barnslig till man mot kvällkvisten får lust att smita in på Compagniet, sjunka ned i en läderfåtölj i baren med en cocktail och knapra i sig snacks för att få hjärtat att slå lugnare. Här är det vuxenpoäng som gäller. Soliga dagar är det takterrassen och Mei Rose Bar & Bistro med Hongkonginspirerad meny som lockar med utsikt över nöjesparken och Göteborgs skyline. Hotellets 457 rum har alla minst 5 bäddar, där barnen får en egen mysig koj. För den som aldrig får nog av nöjesparken, finns rum där man inte har mer än fem meter till Valkyria. På morgonen väntar frukost i Saluhallen med smaker från världens olika kök. Om Liseberg lockar tre miljoner besökare per år, verkar nya Hotel Grand Curiosa ha potentialen att få helt nya besökare tillsammans med Oceana, som blir en del av hotellkonceptet. Vattenvärlden, som också fått inspiration av Göteborgs historia, öppnar våren 2024 och beräknas locka 500 000 gäster till per år med en badyta på nästan 6000 kvm inomhus och 4000 kvm utomhus. Det utlovas allt ifrån lugna laguner till fartfyllda åk med rejäla vattenstänk.

Arga smilet: Akvariet i Sjöfartsmuseet

Göteborgare har alltid gett vitsiga namn till figurer i stan som det snackas om. Alligatorn Smilet som en gång fanns på Akvariet som fyller hundra i år, är inget undantag. I dag är det mest livslevande havsvarelser som lockar till museet. Historien om Smilet började med att det beställdes några alligatorungar till världsutställningen – på postorder från Florida. Det var tydligen bara Smilet som överlevde efter en tid i ”Barnens Paradis”. Smilet lär ha varit en ovanligt vresig typ som blev ensam och mobbad, men följde med köpet när Sjöfartsmuseet tog över Akvariet.

Influerarna: Handelshögskolan

Redan för 100 år sedan präglades Göteborg av en stark utveckling inom handel med Skandinaviens största hamn, handelshusen, rederierna, skeppsmäklare och SKF som blev starten på Volvo. Världshandeln behövde utbildade mänskor och lokala företag, staden och länet engagerade sig. En ny handelshögskola såg dagens ljus 1923. Polarforskaren och geografen Otto Nordenskjöld blev skolans förste rektor på skolan som utbildar jurister, domare och ledare inom företag och offentlig förvaltning.

– Det är Handelshögskolans uppgift att förvalta den grund som lades för 100 år sedan. Bland annat handlar det om att skaffa sig väl kalibrerade känselspröt som uppmärksammar förändringar i omvärlden, säger Handelshögskolans nuvarande rektor Per Cramér.

Festi-val Naturhistoriska museet

I Slottsskogen finns en 100-årig institution fylld av udda berättelser. Göteborgs Naturhistoriska museum invigdes till världsutställningen. Hjärtat i museet är den gamla, men nyrenoverade valsalen. Vissa göteborgare påstår att de har fikat inne i den Malmska valen, världens enda monterade blåval, med salong, handtryckta tygtapeter och träbänkar inuti.Blåvalen lär ha strandat utanför Göteborg för 150 år sedan. Direktör James Dickson köpte valen och A.W. Malm vid Göteborgs museum tog hand om kroppen. Kroppen flåddes och på en trästomme skruvades skinnet på. Malmska valen var en oerhörd sevärdhet som man gärna visade upp på olika håll innan den fick komma till ro i museet. I sommar lär en malmsk val delta i jubileumsparaden som avslutar 400-årsfirandet.

Kungsportsavenyn

Visste du att Kungsportsavenyn är resultatet av Sveriges första stadsplaneringstävling? Stadsfullmäktige i Göteborg antog planen 1886 och ett av de viktigaste inslagen i planen var huvudstråket söderut. I samband med jubileumsutställningen i Göteborg 1923 förlängdes paradgatan till Götaplatsen och fick då sin slutgiltiga längd, 860 meter. Därför hör Kungsportsavenyn till Göteborgsinstitutionerna som fyller 100 år 2023. När Kungsportsavenyn byggdes dominerades den av stora exklusiva bostadshus. Det här var ett elegant och populärt promenadstråk som började vid Kungsportsbron i norr och slutade vid Lorensbergs Park i söder. En lindallé prydde gatan då liksom i dag. Framför alla byggnader längs Avenyn fanns förträdgårdar med staket som inhägnader.

Foto Frida Winter / Göteborg & Co

Första huset på Avenyn var Stora teatern som byggdes redan 1859. Då kändes det som långt ut på landet. Under större delen av 1900-talet var Stora Teatern Göteborgs främsta scen för musikteater som opera, operett och musikal. Stora Teatern är numera Göteborgs scen för svenska och internationella gästspel.

Junggrens café på Kungsportsavenyn 37, har sedan 1896 samlat konstnärer och artister. Carl Larsson lär till exempel ha beställt kaffe på Jungans när han var i stan. I maj, över 100 år senare, nyöppnar Jungan efter renovering och Göteborgs äldsta café blir restaurang och bar.Göteborgs äldsta konditori, Ahlströms från 1901, finns en liten avstickare bort, på Korsgatan 2, så varför inte sticka in där också för en Festivalbakelse med hallontryffel och mjölkchokladmousse.

Text: Ulrica Segersten

Artikeln tidigare publicerad i Magasin Göteborg

Läs mer på Magasin Göteborg (magasingoteborg.se)

Magasin Göteborg är ett samarbete mellan Näringslivsgruppen på Göteborg & Co och Business Region Göteborg. Tidningen distribueras som en bilaga till Dagens Industri och läggs ut på en rad platser runt om i Göteborg. Om du önskar få fysiska tidningar, hör av dig till naringslivsgruppen@goteborg.com