Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Vetenskapsfestivalen 2023 – såhär gick det!

Vetenskapsfestivalen 2023 – såhär gick det!

Vetenskapsfestivalen har stängt sina dörrar ännu en gång efter en lyckad festival! Årets tema, Gränser, möjliggjorde för ett brett sortiment av föreläsningar och workshops. Både det Publika programmet och Skolprogrammet var väl uppskattat av besökare och medverkande.

Publika programmet

– Det har varit ett spännande år när Vetenskapsfestivalen både tagit plats på såväl ikoniska Ullevi med flera hundra mellanstadieelever, en populär invigning med internationella toppnamnet Karen Douglas om konspirationsteorier, till att vi bjudit in till vårt alldeles egna metaverse med 42 000 besök från hela världen, berättar Vetenskapsfestivalens chef Jennie Turner.

En av höjdpunkterna från det publika programmet var invigningen då psykologin bakom konspirationsteorier diskuterades på scen av Karen Douglas, världsledare i forskning inom ämnet.

Klassiker så som Vetenskapsrouletten var såklart med på agendan men också nyheter som det digitala HiberWorld, där deltagare kunde skapa en egen vetenskapsvärld online. Många av föreläsningarna visades också online, vilket tillsammans med HiberWorld ledde till att festivalen hade 60 000 online besök.

Festivalen tog sig också ut till nya platser i staden så som Skeppet och det nyrenoverade Sjöfartsmuseet i Masthugget. Stadsbibliotekets Scentrappa var i år värd till en mängd olika föreläsningar och blev en väldigt populär scen tillsammans med Nordstan med över 13 000 besökare.

Skolprogrammet

Skolprogrammet öppnade med en smäll när ca 330 elever var medverkande i ett ljudexperiment på Ullevi. Eleverna fick bland annat illustrerade ljudvågor med hjälp av plakat och sin hörsel.

– Det här är ett kreativt, kul och annorlunda sätt att visa vetenskap på, som är hela idén med Vetenskapsfestivalens Skolprogram. Det blir interaktivt och visuellt och eleverna får uppleva och lära sig om olika vetenskapliga principer, dessutom på en ikonisk plats. Vi hoppas på många aha-upplevelser, skratt och minnen för livet, säger Madeleine Koncilja, programansvarig Skolprogrammet.

Experimentverkstaden, ännu en klassiker, välkomnade över 6 000 barn från skolor runt om i Göteborg och kranskommuner under två veckors tid. De skolor som kom från kranskommunerna blev bussade till verkstaden med hjälp av Sparbanksstiftelsen Alingsås sponsring.

– Ett av de mest uppskattade samarbetena vi startat i år är med Sparbanksstiftelsen Alingsås som möjliggjorde att 700 elever i åk 5 från Vårgårda, Herrljunga, Alingsås och Lerum kunde bussas från dörr till dörr till vår omåttligt populära Experimentverkstad. Vi har fått en fantastisk fin feedback från lärarna och eleverna om alltifrån bemötande och pedagogiskt innehåll till att de lärde känna nya kompisar – precis så som vi vill ha det, säger Jennie Turner, chef för Vetenskapsfestivalen.

Arenan var välbesökt även på helgen då den var öppen för allmänheten och lockade 1 000 personer.

Även om Vetenskapsfestivalen är slut för i år går det fortfarande att uppleva flera av programpunkterna. Med hjälp av Utbildningsradion finns 15 timmar vetenskap att ta del av via Vetenskapsfestivalen 2023 | UR Play. Från och med i juni, med fortsättning i sommar och i höst, visas dessutom flera av programpunkterna i Kunskapskanalen.