Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • First Aid Kit, Amason & Alex G – här är artisterna som spelar under Way Out Wests kväll på Göteborgs Jubileumsfestival!

First Aid Kit, Amason & Alex G – här är artisterna som spelar under Way Out Wests kväll på Göteborgs Jubileumsfestival!

Den 4 juni, i samband med Göteborgs 400-årsfirande och Jubileumsfestivalen, kommer Way Out West att göra ett nedslag i Frihamnen för att skapa en utbrytarversion av den vanliga festivalen – helt gratis och öppen för alla. I dag kan vi meddela vilka artister som kommer att uppträda under kvällen – First Aid Kit, Amason, Alex G [US], Parham och d4vd [US].

First Aid Kit, Amason och Alex G. Foto: Pressbild, Julia Mård och Chris Maggio.

– Vi är fantastiskt glada över det här samarbetet med Way Out West, som har berikat Göteborg och Slottsskogen med Sveriges kanske främsta musikfestival sedan 2007. Nu kommer de till Frihamnen och sätter sin egen prägel på det stora festivalområdet och dess tre scener under söndagskvällen. Och besökarna får uppleva ett Way Out West med fri entré och utan åldersgräns, säger Kristian Ferrara, projektledare på Göteborg & Co för Göteborgs Jubileumsfestival.

Med över en miljard streams, hyllmeter med priser och flera turnéer runtom i världen bakom sig har First Aid Kit befäst sin plats som en av Sveriges allra mest älskade akter. Way Out West har systrarna Klara och Johanna Söderberg spelat på flera gånger, och under våren gjorde de en så gott som slutsåld arenaturné i Norden med stopp i ett till brädden fyllt Scandinavium.

Trots att medlemmarna i Amason kommer från band som Miike Snow, Dungen och Little Majorette och att de i Amanda Bergman har Sveriges bästa röst, så förblir denna supergrupp ett band i ordets bästa bemärkelse. Demokratiskt, osjälviskt och följsamt spelar alla för låtens bästa och resultatet är inget annat hypnotiskt.

Philadelphias mest orädda indierockare Alex G har släppt skiva på skiva med sin lika experimentella som tillgängliga mix av skruvad indierock, oljud, folk och förvrängda röster. Vad som till en början var ett sovrumsprojekt har nu växt till något större men Alex G låter fortfarande fullständigt gränslös i sin spontanitet.

Göteborgssonen Parham är en av vår tids mest inflytelserika hiphop/R&B-stjärnor. Med sin unika röst och förmåga att skriva texter som både tillfångatar och berör är han äntligen tillbaka med ett nytt album under 2023. De redan släppta singlarna skvallrar om att han har något stort på gång. 

d4vd, 18-åringen från Texas vars namn uttalas David, var en professionell Fortnite-spelare när han tröttnade på allt upphovsrättsligt krångel som uppstod när han använde andras verk till sina videor. Lösningen blev att skapa egen musik. Idag, två år senare, har hans melankoliska sovrumsindie över 31 miljoner månatliga lyssnare på Spotify och en extraordinärt stor närvaro på TikTok. 

– First Aid Kit och Amason är båda Way Out West-favoriter som har spelat på festivalen flera gånger. Att kunna presentera dem under vår flagg under Jubileumsfestivalen känns helt rätt. Att dessutom kunna addera en av slackerindiens allra främsta i Alex G och en framtidsartist i ordets rätta bemärkelse, storstreamaren d4vd, gör att det hela känns ännu mer rätt. Varmt välkomna till vår och hela Göteborgs fest den 4 juni, säger Filip Hiltmann från Way Out Wests festivalledning. 

Fler aktiveringar som sker under Way Out West-kvällen kommer att släppas närmare inpå. Ordinarie Way Out West går av stapeln mellan den 10–12 augusti i Slottsskogen i Göteborg, och huserar i år namn som Håkan Hellström, Blur, Wizkid, boygenius och Tove Lo.

Om Göteborgs Jubileumsfestival, 2–5 juni 

Jubileumsfestivalen, som har fri entré och är öppen för alla åldrar, äger rum på ett 70 000 kvadratmeter stort område i centralt belägna Frihamnen. Tre scener, spännande matutbud, aktiviteter och upplevelser på ytan som motsvarar elva fotbollsplaner där den största tältscenen har plats för lika stor publik som Scandinavium. Se alla hittills släppta programpunkter, fler kommer också släppas framöver.   

Om Göteborgs Jubileumsfirande 2023

Göteborg firar 400 år och bjuder in till Göteborgs Jubileumsfirande 2 juni–3 september 2023. Allt grundar sig i en stadsutvecklingsresa utifrån göteborgarnas idéer och tusentals initiativ som nu kulminerar i ett fantastiskt firande för alla. Firandet inleds med en fyra dagars Jubileumsfestival i Frihamnen med musik mat, dans, humor, bad, lek och massa aktiviteter och överraskningar – med fri entré för alla. Under sommaren fortsätter firandet på flera platser i Göteborg och avslutas med en finalhelg fylld av upplevelser. Läs mer!