Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Brittiska stjärnpoeten Warsan Shire till Angereds bokmässa

Brittiska stjärnpoeten Warsan Shire till Angereds bokmässa

Hon har skrivit poesi till Beyoncés Lemonade-album, belönats med flera priser och översatts till en rad olika språk. Den 6 maj kommer brittisk-somaliska poeten Warsan Shire till Angereds bokmässa, tillsammans med svenska författare som Athena Farrokhzad, Nora Khalil, Nicolas Lunabba och Ardalan Shekarabi.

Warsan Shire. Foto: Leyla Jeyte.

– För första gången kommer vi att ha en internationell stjärna på plats och det ser vi verkligen fram emot. Det är extra roligt att hon är poet, då poesi är en så stor del av människors liv och kultur i Angered, säger Madde Lundin, projektledare för Angereds bokmässa. 

Warsan Shire föddes i Kenya av somaliska föräldrar, växte upp i London och bor numera i Los Angeles. Hon gav ut sin första poesisamling Lära min mor att föda 2011, har belönats med flera priser och översatts till en rad olika språk. 2016 nådde Shire en ännu större publik när hon medverkade på Beyoncés visuella konceptalbum Lemonade och 2022 kom boken Välsigna dottern med samlade dikter från de senaste tio åren. Shires poesi berör ofta invandring och flykt, men även teman som moderskap, skönhet, abort, sex och otrohet. 

–Det känns både viktigt och roligt att få stötta Angereds Bokmässa som arbetar med att bredda den litterära scenen i Göteborg. Med en stjärnpoet som Warsan Shire på plats hoppas vi att bokmässan kan locka besökare från hela Göteborg, säger Anna Trapp Axvi, evenemangsutvecklare på Göteborg & Co.  

Angereds bokmässa hade premiär 2018 och har sedan dess arbetat för att lyfta litteratur från förorten och skapa plats för fler i Litteratursverige. Årets upplaga går av stapeln den 6–7 maj på Blå Stället i Angered och bjuder på ett varierat program med författarsamtal, läsningar, sagostunder och workshops. Nytt för i år är även en seminariescen och ett kvällsprogram helt tillägnat spokenword. 

– På seminariescenen tar vi upp aktuella samhällsfrågor, som till exempel hur en kan mäta rasism och skolans villkor i en segregerad samtid. Och för att ordentligt fira vårt femårsjubileum arrangerar vi en spokenword-fest på lördagskvällen, där lokala stjärnor möter internationella. Det kommer att bli hur grymt som helst, säger Madde Lundin. 

Angereds bokmässa arrangeras av kulturhuset Blå Stället, Blå Ställets vänner och biblioteken i Angered. Mässan är gratis, både att medverka i och att besöka. Se programmet här!