Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Konspirationsteoriers psykologi i fokus när Vetenskapsfestivalen Göteborg invigs

Konspirationsteoriers psykologi i fokus när Vetenskapsfestivalen Göteborg invigs

Lever Elvis? Är brittiska kungafamiljen ödlor? Är jorden platt? Hur knäppa konspirationsteorier än låter så kan de påverka vårt samhälle och hur vi agerar som individer och grupper. Den 18 april kommer Karen Douglas, världsledande inom forskning om psykologin som ligger bakom konspirationsteorier, till Göteborg för att inviga Vetenskapsfestivalen.

Karen Douglas. Foto: Pressbild.

Vi har hört dem, pratat om dem och troligen funderat på om de kan vara sanna. Konspirationsteorier är en del av vårt samhälle och hur vi agerar i förhållande till dem kan ha stor påverkan på oss som individer, grupper och på hela samhället. Brittiska Karen Douglas är professor i socialpsykologi på University of Kent och forskar om psykologin som hänger ihop med konspirationsteorier. Hon leder CONSPIRACY_FX – Consequences of conspiracy theories och hennes forskning handlar om vad som får oss att tro på konspirationsteorier, dela dem vidare och hur vi som samhälle påverkas av dem. 

På invigningen kommer hennes föreläsning att fokusera på vad man vet om varför personer tror på konspirationsteorier, varför vi väljer att dela dem och vad konsekvenserna blir.  

– Konspirationsteorier spänner över flera olika ämnen och berör inte ett specifik fält. Det finns som bekant inom klimatfrågor, såväl som politik och populärkultur. Tilltron till vetenskap och källkritik är viktig när desinformation och konspirationsteorier sprids, men även kunskap om hur det kommer sig att så många tror på så tillsynes bizarra idéer, säger Jenny Hultén, konstnärlig ledare för Vetenskapsfestivalen på Göteborg & Co.  

Även Emma Frans att vara med på invigningen och delta i ett panelsamtal tillsammans med Karen Douglas. Frans är doktor i epidemiologi och forskare på Karolinska institutet och författare till flera böcker. Hon var en stark röst under Covid-19 pandemin då hon uppmanade till kritiskt tänkande och att lyssna på experter. Under våren släpper hon boken Expertparadoxen som handlar om vårt förhållande till experter och varför vi ska tro på dem.  

Under kvällen uppträder artisten och kompositören Lisa Nordström, som kommer att framföra elektronisk musik. Videokonstnären Johannes Ferm Winkler förstärker upplevelsen med sin visuella inramning.  

Som alltid är Vetenskapsfestivalens invigning gratis och öppen för alla. Detta är möjlig tack vare generöst bidrag från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

– Vetenskapsfestivalen är viktig. Den tillgängliggör vetenskapen och väcker intresse för utbildning och forskning samtidigt som den lyfter viktiga aktuella frågor. En stark och spännande invigning, tillgänglig för alla, gör att fler upptäcker festivalen. Det är vi glada att kunna bidra till, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. 

Invigningen av Vetenskapsfestivalen hålls på Gothenburg Film Studios tisdagen den 18 april, med starttid klockan 16:30. Invigningen sänds också live på: https://www.vetenskapsfestivalen.se/  

Eventet är gratis och öppet för alla, men man behöver boka biljett på förhand för att delta på plats. Bokning öppnar den 14 mars. Läs mer här!