Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Att bli synlig – ny utställning om konstens påverkan på psykisk ohälsa

Att bli synlig – ny utställning om konstens påverkan på psykisk ohälsa

Att bli synlig är en konstutställning om psykisk ohälsa och kreativt skapande. Konstnärerna är i olika åldrar och kommer från samtliga stadsdelar i Göteborg. Flera av dem har också på något sätt fått psykiatrisk heldygnsvård. Den 28 oktober invigs Att bli synlig av Klas Bergling på Milleniumplatsen i centrala Göteborg.

Några av konstverken som ställs ut. Foto: Björn Friberg, Isaac Hoogendijk och Amanda Duregård.

– Det här är så viktigt, det blir en motsats till att sopa något under mattan. Dels diskussionen om psykisk ohälsa, men också om konsten. Nu sätter vi den diskussionen på Milleniumplatsen på Avenyn, säger Inez Edström Thoresson, konstnär i konstateljéerna på Psykiatri Affektiva på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

25–30 av alla de konstnärer som ställer ut har på något sätt varit i konstateljéerna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som finns i anslutning till de psykiatriska vårdavdelningarna. Konstateljéerna har länge varit en aktivitet för inneliggande patienter och en frizon för självutveckling: att bli synlig. Men konstverken har aldrig tidigare nått ut till en bred publik på samma sätt.

– Låt oss prata om konst och hälsa. Att bli synlig är ett bra begrepp för ofta är konstnärerna som vi har i ateljéerna osynliga, eller kan känna sig osynliga. Men när vi målar tillsammans blir de synliga, säger Stefan Karlsson, konstnär i konstateljéerna på Psykiatri Affektiva på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Invigning med samtal och tal
Den 28 oktober klockan 18.00 invigs Att bli synlig med invigningstal av Klas Bergling, grundare av Tim Bergling Foundation, poesi av poeterna Lina Ekdahl och Yasmin Omar och musik med kören Hellmans Drengar. Tidigare under dagen, klockan 13–14, hålls det samtal om psykisk ohälsa och kreativt skapande inom psykiatrin, i Kristallfoajén på Stora Teatern. Media är välkomna till både samtal och invigning. Vernissagen är gratis och öppet för alla.

– Att vara en attraktiv destination är en välmående stad, ett mål med utställningen är att bryta stigmat kring psykisk ohälsa och lyfta konstens betydelse det stärker Göteborg som en hållbar stad och öppen för världen, säger Peter Grönberg, vd på Göteborg & Co.

Om utställningen
Att bli synlig
 visas upp under Hela stadens galleri som är en del av Göteborgs 400-årsjubileum som under 2022 fokuserar på Hälsa. Förutom konstateljéerna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är konstnärer från den kreativa verkstaden för unga kvinnor och transpersoner med psykisk ohälsa Norma och Stiftelsen Gyllenkroken, ett kultur- och aktivitetshus primärt riktat till personer med psykisk funktionsnedsättning med och ställer ut. Men också konstnärer från utvalda verksamheter inom ungdomsfullmäktige, förskoleförvaltningen, äldre- samt vår och omsorgsförvaltningen och socialförvaltningarna Centrum, Sydväst, Nordväst och Hisingen.

Läs mer om psykisk ohälsa: https://goteborg2023.com/vad-ar-psykisk-ohalsa/